Проведохме ползотворен разговор. Предложението на КРИБ е хибриден модел, с

...
Проведохме ползотворен разговор. Предложението на КРИБ е хибриден модел, с
Коментари Харесай

КРИБ иска двустранни договори с АЕЦ и НЕК, все още няма да протестират

Проведохме потребен диалог. Предложението на КРИБ е хибриден модел, с който да се помогне на промишлеността. Правителството дефинира, че ще отпусне 50 лв. помощ на мегават към всички икономически консуматори, само че това не е задоволително за нас. Това съобщи ръководителят на КРИБ Кирил Домусчиев след среща при премиера Стефан Янев.

По думите му КРИБ упорства да се пристъпи към двустранни контракти с АЕЦ и НЕК на българските предприятия, които са в групата на енергоинтензивната промишленост.

" Проблемът е огромен и няма по какъв начин да се чака повече, моделът е доста сгрешен. КРИБ ще предложи на сътрудниците от другите работодателски организации да се изчака с митингите, до момента в който забележим какво ще се получи до края на другата седмица в работната група ", изясни Домусчиев.

Министърът на стопанската система Даниела Везиева разяснява, че са се разбрали, че стартират работа по невиделия решение Закон за изменение на климата, по наредбата, която ще даде опция да се създадат обезщетения тъкмо по енергоинтензивните предприятия и обезщетения за въглеродните излъчвания.

" Стартираме такава работна група за изменение на закона. След ситуирането на Народното събрание се надяваме това да бъде едно от първите решения ", добави Везиева.

За нас е значимо да изслушаме всички и да вземем верните решения, за нас е значимо да няма енергийно небогати. Важно е системите да работят и на трето място промишлеността, тъй като, в случай че огромните енергопотребители не работят, това е проблем за цялата стопанска система, сподели финансовият министър Валери Белчев.

" Поехме ангажимент за седмица да стигнем до такава степен да създадем предложение. Още не сме споделили да или не, не сме намерили формулата ", изясни още Белчев.

" Изчакайте, в случай че работи групата и нещата, които ще предложим ", прикани енергийният министър Андрей Живков.

КЕВР взе решение, методиката е изменена, от 1 ноември мярката ще бъде в действие, ще я комбинираме с масирана акция до дребните и междинните предприятия, с цел да може следващият гратисен интервал, който им даваме, да бъде сполучливо употребен и да си намерят снабдител, сподели още Андрей Живков.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР