Проучванията сочат, че комбинирането на определени активни вещества в едно

...
Проучванията сочат, че комбинирането на определени активни вещества в едно
Коментари Харесай

Комбинирането на антихипертензивни лекарства е 5 пъти по-ефективно от удвояването на дозата при монотерапия

Проучванията сочат, че комбинирането на избрани дейни субстанции в едно хапче имат потенциращ резултат, добавя кардиологът

Д-р Диян Господинов е почитан млад кардиолог и шеф на „ Интензивен бранш “ в МБАЛ „ Бургасмед “ - Бургас. Завършва медицина през 2016г. в „ Тракийски университет “ - Стара Загора. Специализира кардиология в Медицински университет „ Проф. доктор Параскев Стоянов " - Варна. От 2023г. организира магистратура по „ Здравен мениджмънт ". Д-р Господинов е постоянен докторант в „ Тракийски университет “ – Стара Загора с тематика на дисертационния труд ориентиран към сърдечната непълнота. Автор и съавтор е на няколко изявления в интернационалните списания. Преподава на студенти по медицина в Стара Загора.

От 2022 година доктор Господинов съветва пациенти в кардиологичния кабинет на Медицински център „ Д-р Стайков " – Бургас. Професионалните му ползи са ориентирани в региона на ехокардиографията и превантивната кардиология. Притежава документ за високоспециализирана активност – ехокардиография. Има участия в национални и интернационалните конгреси, образования и семинари по специалността.

Той е зам. ръководител на Сдружение „ Младите лекари “, член на Българския лекарски съюз, Дружеството на кардиолозите в България, Българска асоциация по сърдечносъдова образна диагностика, Съюза на учените, Европейската асоциация за сърдечен темп и на Европейското сдружение по кардиология. 

-Д-р Господинов, многокартно сме разговаряли за високото кръвно и за какво е значимо да се управлява в естествени граници. Бихте ли припомнили още веднъж какви са стойностите на кръвното налягане, които дефинират съществуването на хипертония и потребността от посещаване при кардиолог?

-Артериалната хипертония остава най-важният модифицируем рисков фактор за сърдечно-съдови болести и съгласно Световната здравна организация (СЗО) към момента е водещата причина за преждевременна гибел в света. Съгласно напътствията на Европейското кардиологично сдружение и Европейското сдружение по хипертония, хипертонията се дефинира като систолично кръвно налягане над 140 mmHg и/или диастолично кръвно налягане над 90 mmHg. Нивото на кръвното налягане демонстрира линейна връзка със смъртността и честотата на сърдечно-съдовите болести, например инфаркт, инсулт или периферно артериално заболяване, както и бъбречна непълнота във всички възрастови и етнически групи, както при дамите, по този начин и при мъжете. През 2025 година се предвижда, че над 1,5 милиарда души по света ще имат хипертония, като над 180 милиона са в Централна и Източна Европа. По данни на СЗО един на всеки четирима мъже (25%) и една на всеки пет дами (20%) са имали високо кръвно налягане. Данните на СЗО демонстрират още, че в международен мащаб по-малко от една четвърт от пациентите с артериална хипертония са съответно следени, съгласно възприетите от нас сега прицелни стойности на артериалното налягане. Тези пациенти остават изложени на забележителен риск за развиване на сърдечно-съдови болести.

-Може ли смяна в метода на живот като прекъсването на цигарите и алкохола, мазните храни и повишението на физическата интензивност да понижат риска от сърдечно-съдов случай?

-Основната цел при лекуването на пациенти с хипертония е да се понижи смъртността и световния риск от сърдечно-съдови и бъбречни затруднения. Корекциите в метода на живот и фармакологичното лекуване са два добре открити метода за намаление на кръвното налягане. Въпреки че измененията в метода на живот могат да оказват помощ за намаление на кръвното налягане и в някои случаи на сърдечно-съдовия риск, множеството хора с хипертония се нуждаят и от медикаменти. Промените в метода на живот се отнасят до понижаване на телесното тегло, вярна диета без наситени мазнини, нараснала консумация на зеленчуци и плодове, понижена консумация на алкохол и сол, отвод от пушене и нараснала постоянна физическа интензивност. При хипертония втора степен, при която систоличното налягане е сред 160 - 179 mmHg, а диастоличното е 100 - 109 mmHg, както и при хипертония трета степен с кръвно налягане по-голямо или равно на 180 mmHg/ 110 mmHg, фармакологичното лекуване би трябвало да стартира неотложно, дружно с промени в метода на живот. При хипертония първа степен, когато кръвното е в границите сред 140 - 159 mmHg на 90 - 99 mmHg, първо би трябвало да се стартира нефармакологично лекуване, а при положение на висок сърдечно-съдов риск би трябвало да се прибавят и медикаменти за намаление на кръвното налягане.

-Защо тогава, макар лечението, някои пациенти не доближават таргетното кръвно и се постанова по-често да посещават кардиолог?

-Има голям брой аргументи, които не разрешават да се доближи до тези таргетни стойности. Най-важната от тях е неналичието на кооперабилност (сътрудничество – бел.ред.) от страна на пациента да следва назначеното лекуване. Затова е значимо да се подбере медикамент с безвреден профил, който да няма странични резултати, демотивиращи болния да продължи с лечението. Повечето нежелани странични резултати са дозозависими и потреблението на по-ниски дози постоянно взема решение казуса. Друга причина е предписването на комплицирани дозови режими, при които изключително възрастните пациенти се объркват и пропущат банкет на значим медикамент или бъркат метода на приемане. Често при мен идват пациенти, които не са разбрали по какъв начин да одобряват своите лекарства. Има ясни доказателства, че антихипертензивните средства, дозирани два пъти дневно, се одобряват с по-малка подготвеност от тези, дозирани еднократно на ден. Затова, когато е допустимо, пациентите би трябвало да бъдат лекувани с лекарства с еднократен дневен банкет. При избора на тези лекарства е значимо да се употребяват такива с потвърдена 24-часова резултатност.

-Възможно ли е обаче единствено с една таблетка да се реализира добър надзор на кръвното налягане? Има възрастни хора, които пият по една шепа хапчета.

-Сигурно ще Ви изненадам, само че в България полипрагмазията (предписването на няколко медикамента едновременно – бел.ред.) е междинна, т.е. междинният брой лекарства одобряван от един човек е сред 3 и 5. Въпреки това постоянно се сблъсквам с хора, които не желаят да одобряват огромен брой медикаменти и идват с молба да бъдат редуцирани. По този метод използваме комбинирани лекарства, такива които в едно хапче съдържат няколко дейни субстанции. Комбинирането на медикаменти за намаление на кръвното налягане от разнообразни класове е почти 5 пъти по-ефективно от удвояването на дозата на едно лекарство. От това следва, че с цел да реализираме оптималната резултатност на комбинираната терапия би трябвало да използваме ниски дози, с цел да минимизираме страничните резултати. Комбинираната терапия е доста по-добра от монотерапията и би трябвало да се преглежда като рутинна начална терапия, когато не се реализира стремежи надзор с монотерапия в ниска доза. Започването на антихипертензивно лекуване с двойна терапия е по-ефективно при не по-високи разноски от нормалната първична монотерапия и има капацитета да усъвършенства контрола на артериалното налягане и да понижи тежестта на сърдечно-съдовите болести. С потреблението на комбинирано хапче съумяваме да разгадаем този проблем, като по този метод и пациентите са удовлетворени.

-По-евтино или по-скъпо е лекуването с комбинирана терапия в една таблетка?

-Определено комбинираните лекарства са доста по-достъпни за пациента поради понижените разноски при производството им. Например когато едно хапче съдържа три разнообразни дейни субстанции, Вие ще платите единствено за една опаковка, а не за три разнообразни. Прекалено скъпото лекуване може да демотивира пациентите, които не могат да си го разрешат. По тази причина постоянно хората своеволно преустановяват приема на някой от предписаните лекарства. Смятам, че това е сериозен проблем, пред който сме изправени освен като лекари, само че и като хора. Затова постоянно се пробвам да поправям и наглася по този начин лечението, че болният да може да си я разреши и да е стимулиран да я приема.

-И въпреки всичко, може ли да се има доверие в ефикасността на комбинираната терапия в една таблетка при ниски дози на дейните субстанции?

-Напълно! Проучванията сочат, че комбинирането на избрани дейни субстанции в едно хапче имат потенциращ резултат. Тъй като нежеланите събития, свързани с антихипертензивното лекуване са дозозависими, като се изключи кашлицата индуцирана от АСЕ инхибиторите, пациентите на висока доза монотерапия, в действителност е по-вероятно да имат странични резултати, в сравнение с тези, лекувани и следени с нискодозирана комбинирана терапия. Проучването „ НОТ “ за оптимално лекуване демонстрира, че са нужни приблизително 3.3 медикаменти за реализиране на целевото диастолично артериално налягане <80 mmHg. От тази гледа точка потреблението на композиция, когато е допустимо взема решение този проблем.

Д-р Диян Господинов приема пациенти в МЦ „ Д-р Стайков “. Повече информация и час за обзор може да запишете на тел.: 0896 996 006, 056 996 006 и 0892 996 006 или на регистратура на адрес: Бургас, ул. „ Транспортна “ №33 /до МОЛ Бургас Плаза/.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР