Проучвания сочат, че всеки седми възрастен и всяко осмо дете

...
Проучвания сочат, че всеки седми възрастен и всяко осмо дете
Коментари Харесай

Етикет пристрастяващо: Как влияят преработените храни на здравето ни

Проучвания сочат, че всеки седми възрастен и всяко осмо дете са пристрастени към храни, които са много преработените. Учените обявиха, че някои хора, които употребяват храни с високо наличие на мазнини и въглехидрати , може да " дава отговор на критериите за диагностициране на разстройство, обвързвано с използването на субстанции ".

Според откриватели прекомерно модифицираните храни могат да имат същото влияние, върху организма, като опиатите. Експерти показват, че при сходно положение хората изпитват мощен апетит, признаци на абстиненция и не престават да употребяват нездравословна храна, макар рисковите последствия.

Те допускат, че слагането на специфичен етикет на свръх преработените храни като " пристрастяващи " може да помогне на някои хора да трансформират метода си на живот.

Some ultra-processed foods should be labelled ‘addictive’, scientists suggest
— ITV News (@itvnews)
Хората, страдащи от подобно разстройство, изпитват интензивен апетит, признаци на абстиненция, по-малък надзор върху приема на храни и питиета и продължаваща приложимост макар последствията като затлъстяване, неприятно физическо и психическо здраве и по-ниско качество на живот, настояват учените.

Екип от интернационалните откриватели преглежда 281 изследвания от 36 разнообразни страни, като открива, че " пристрастяването към ултра модифицираните храни " се среща при 14% от възрастните и 12% от децата.

Според тях, в случай че някои храни с високо наличие на въглехидрати и мазнини се преглеждат като " пристрастяващи ", това евентуално би могло да усъвършенства здравето посредством промени в обществените, клиничните и политическите политики.

" Съществува поддръжка за хората, страдащи от пристрастяването към храна ", споделя Ашли Гиърхард, професор по логика на психиката в Университетът " Мичиган " в Съединени американски щати.



" Като признаем, че някои типове модифицирани храни имат свойствата на субстанции, предизвикващи пристрастяване, може би ще успеем да подобрим здравето на хората в международен мащаб " , счита специалистът.

Изследователите от изследването дават образец с порция сьомга и шоколадово блокче - съотношението сред въглехидратите и мазнините в сьомгата е почти 0 към 1. Но съотношението на въглехидратите към мазнините в шоколадовото блокче е 1 към 1, което съгласно тях усилва капацитета за пристрастяване към дадена храна.

" Много от ултра модифицираните храни имат по-високи равнища на въглехидрати и мазнини. Тази композиция има друг резултат върху мозъка ", споделя съавторът на изследването Александра Фелисантонио, доцент в Института за биомедицински проучвания " Фралин " в Съединени американски щати.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР