Проучването достига до значимия извод, че текстилните маски са свързани

...
Проучването достига до значимия извод, че текстилните маски са свързани
Коментари Харесай

Предпазват ли ни текстилните маски от коронавирус

Проучването доближава до значимия извод, че текстилните маски са свързани със доста по-висок риск от разпространяване на инфекции, в съпоставяне със санитарните . Физическите свойства на текстилната маска, повторната приложимост, честотата и успеваемостта на почистването, както и увеличеното задържане на влага могат евентуално да усилят риска от зараза. Вирусът може да оцелее на повърхността на текстилната маска, допустимо е самозаразяване посредством многократна приложимост и погрешно слагане и разчистване. Например, нечистата текстилна маска може да придвижи патогена към ръцете на носещия посредством допиране. В допълнение, филтрацията на този тип маски е извънредно неприятна (почти 0%).

Целта на извършеното изследване е да се съпостави ефикасността на текстилните маски спрямо тази на санитарните/медицински маски. То бива извършено в 14 лечебни заведения в Ханой, Виетнам и в него вземат присъединяване 1607 здравни служащи от високо рискови отделения. На случаен принцип е несъмнено кои отделения ще се придържат към носене на санитарни маски и кои - към текстилни маски, като здравните служащи в тях следва да носят маските си при всяка промяна за период от четири седмици. Отделенията, избрани за контролна група, се придържат към нормалната си процедура, която включва носене на маска в по-голямата част от времето.

На участниците от групата, носещи санитарни маски, са предоставяни по две маски за всяка 8-часова промяна, а на всеки участник от групата с текстилни маски са обезпечени пет маски за целия интервал на изследването, които участниците следва да перат регулярно и да редуват страната от която слагат маската. Те са помолени да почистват текстилната маска със сапун и вода след привършване на 8-часовата си промяна. Всеки участник има разполагаем писмени указания за разчистване на маската. Носенето на маски и от трите групи се документира и мери за всеки участник.
Речник

В изследването се мери разпространяването на клинична респираторна болест (CRI), грипоподобни болести (ILI) и лабораторно доказана респираторна вирусна зараза. Процентните резултати във връзка с разпространяването и на трите инфекции е регистрирано като статистически доста по-високо при текстилните маски (относителен риск (RR)=13.00, 95% CI 1.69-100.07) спрямо групата, носеща медицински маски. При маските от плат се записва и доста по-високо равнище на разпространяване на грипоподобни болести (RR=6.64, 95% CI 1.45-28.65) и лабораторно доказан вирус (RR=1.72, 95% CI 1.01-2.94), в съпоставяне със санитарните маски. Проникването на частици през текстилните маски е оценено на съвсем 97%, до момента в който при медицинските - 44%.

В умозаключение, маските от плат довеждат до доста по-висок % на инфекции от медицинските маски, като в това време демонстрират и по-ниски резултати и от контролната група, в която се употребява маска през по-голямата част от времето, само че не и от самото начало. Също по този начин, общоприетата процедура при контролната група се показва в потребление и на двата типа маски, само че с преобладаваща приложимост на санитарни такива. При разбора на резултатите от участниците от трите групи, е разпознат най-голям риск от предаване на лабораторно доказана респираторна вирусна зараза при приложимост на текстилни маски.

Източник: British Medical Journal

© Превод: Маргарита Габровска

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР