Проучване във Великобритания показва, че до 7,9 млн. (в най-лошия

...
Проучване във Великобритания показва, че до 7,9 млн. (в най-лошия
Коментари Харесай

От прокоба до спасител на бюджета: AI и предизвикателствата на пазара на труда

Проучване във Англия демонстрира, че до 7,9 млн. (в най-лошия сценарий) работни места са под опасност , само че в случай че се научим да го използваме , това ще носи в бюджета милиарди

Страховете, че изкуственият разсъдък (AI) ще сложи милиони работни места под заплаха, са действителни. И стартират да се осъществят, демонстрира ново изследване, извършено на Острова от Института за проучване на публичната политика (IPPR).

То стига до извода, че към 11% от работните задания във Англия са изложени на риск от навлизането на AI в живота ни. В най-лошия сюжет това значи загуба на 1,5 милиона работни места, без да се отрази позитивно на Брутният вътрешен продукт.

Анализът на IPPR сподели, че въздействието е явно най-много върху рутинни когнитивни задания, като ръководство на бази данни, както и организационни и стратегически задания, да вземем за пример ръководство на инвентара или обмисляне.

Най-уязвими се оказват чиновниците в така наречен back-office и заетите на ненапълно работно време , като чиновниците със междинни и ниски заплати са изложени на максимален риск.
IPPR рисува още по-мрачна картина за бъдеще, в което генеративният AI ще се интегрира по-дълбоко в пазара на труда. Технологията може да размени 59% от работните задания, което може да докара до загуба на до 7,9 милиона работни места във Англия в най-лошия сюжет.

Заплахата AI „ не е неизбежна “

„ Технологията не е орис и апокалипсисът на работното място не е неминуем – държавно управление , работодатели и синдикати имат опцията да вземат решаващи ограничения в този момент, които да подсигуряват, че управляваме тази нова технология добре “, споделя Карстен Юнг, старши икономист в IPPR.

Според най-хубавия сюжет на института, работните места, изложени на риск от изместване от AI, могат да набъбнат, с цел да се приспособяват към изкуствения разсъдък, което би могло да способства с 92 милиарда английски лири годишно към Брутният вътрешен продукт. В случай на още по-обвързано с AI бъдеще, тази цифра може да нарасне до 306 милиарда годишно.

Взаимноизгодна връзка сред хората и изкуствения разсъдък като тази може да докара до нарастване на заплатите на чиновниците и да се оправи с дефицита на работна ръка в специалностите, които страдат от дефицит на подобен запас. Експертите настояват, че AI може да светлата страна на „ Силата ” на пазара на труда – стига да върви ръка за ръка с създаване уменията на служащите.

„ Всички съществуващи работни места ще би трябвало да включат AI в своя работен развой “, споделя за TNW Михал Шимчак, началник на тактиката за AI в консултантската компания Zartis. Шимчак има вяра, че AI ще сътвори толкоз работни места, колкото са нужни. „ Казано по различен метод, самият изкуствен интелект няма да вземе работата ни, само че човек, употребяващ дейно изкуствен интелект сигурно ще го направи “, добавя той.

Според Ягер Глучина ,топ управител в лондонската Luminance , Обединеното кралство има капацитета да приготви трудовия си пазар за тази смяна на парадигмата.

„ Наложително е да се влага в образование, преквалификация и ранно AI образование , с цел да се подсигурява, че както актуалната, по този начин и бъдещата работна мощ са съумели да се ориентират в този нововъзникващ цифров пейзаж “, споделя Глучина.

От своя страна IPPR приканва за държавни политики, които ще поддържат зелени работни места, регулаторни промени и фискални ограничения като дотации, които да могат да насърчат увеличението на работните места спрямо цялостното им закриване.

Всеки миг е значим! Последвайте ни ви, с цел да сте в крайник с тематиките дневно
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР