Проучване разкри, че птиците възприемат по-ограничено цветово разнообразие при червените

...
Проучване разкри, че птиците възприемат по-ограничено цветово разнообразие при червените
Коментари Харесай

Птиците възприемат различно червения цвят при плодовете и при цветята

Проучване разкри, че птиците възприемат по-ограничено цветово многообразие при алените плодове, в сравнение с при алените цветя, заяви организация Синхуа, базирайки се на Китайската академия на науките.

Цветът е от решаващо значение за взаимоотношението сред животни и растения. Именно аленият цвят е привличащ вниманието сигнал за птиците. Това го прави подобаващ за проучване на взаимоотношенията сред растения и животни, както и на разликите сред опрашването на цветята и разпространяването на семената на плодовете.

Изследователи от Института по ботаника „ Кунмин “ към Китайската академия на науките си сътрудничиха с институции в Германия и Съединените щати, с цел да проведат изследването. Експертите съпоставиха цветовете на общо 94 червени цветя, опрашени от птици, както и на 99 червени плодове, разпръснати от птици. Те съпоставиха цветовото многообразие както в спектралното пространство, по този начин и в пространството за цветно зрение на птиците.

Резултатите от проучването демонстрираха, че има обилни разлики сред цветята и плодовете във връзка с цветовото многообразие, спектралните свойства и цветоусещането при птиците. Плодовете са по-забележими от цветята ахроматично, само че не и хроматично, откри изследването.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР