Проучване показва, че икономиката е основен въпрос за избирателите, следвана

...
Проучване показва, че икономиката е основен въпрос за избирателите, следвана
Коментари Харесай

Ердоган и Кълъчдароглу с изравнени позиции преди изборите в Турция

Проучване демонстрира, че стопанската система е главен въпрос за гласоподавателите, следвана от тематиките за корупцията и бежанците
По-малко от три седмици преди изборите в Турция на 14 май, конкуренцията сред турския президент Реджеп Тайип Ердоган и съперника му Кемал Калъчдароглу - водач на най-голямата опозиционна групировка – наподобяват изравнени. Според изследване на Al-Monitor/Premise, направено измежду 972 респонденти сред 18 април и 24 април 2023 година в цяла Турция, двамата кандидати безусловно си дишат във врата по отношение на поддръжката у гласоподавателите.

Ердоган е одобряван от 45,2%, а Кълъчдароглу - от 44,9% от интервюираните.

Мнозинството - 62,1% - споделят, че са недоволни от сегашния политически климат в страната, а към 45,8 на 100 от тях считат, че страната напряко върви в неверна посока. Прочуването обаче демонстрира, че опозицията в южната ни съседка не е съумяла изцяло да се възползват от задълбочаващите се стопански и обществени проблеми в страната.

Турция е изправена пред една от най-тежките рецесии в новата си история, като годишната инфлация в страната доближи 24-годишен връх от 85,5% в края на предходната година, преди да спадне до съвсем 50% през март. Намалението се дължи значително на удобния базов резултат от предходния интервал.

Голяма част от интервюираните – към 69,6% имат вяра, че най-голямото предизвикателство е страната да се оправи с инфлацията и иконимиката.

Икономисти са на мнение, че 4 необикновените понижения на лихвите на Централната банка са били един от главните мотори на инфлацията. Ердоган, който поддържа нетрадиционната позиция, че високите лихвени проценти предизвикват висока инфлация, даде обещание тази седмица, че те няма да бъдат увеличавани, до момента в който той е на власт.

Второ значително безпокойствие измежду гласоподавателите, което се откроява е тематиката с корупцията. 

Около 7,6% от интервюираните считат, че това е главният проблем, с който Турция би трябвало да се оправи. Страната е на 101-во от 180 места в отчета на „ Трансперънски Интернешънъл “ за корупция през 2022 година Освен това Турция остава в „ сивия лист “ на Работна група за финансово деяние ( FATF) от 2021 година, което значи, че е обект на засилен надзор за финансиране на тероризъм, пране на пари и институционална корупция.

Бежанският въпрос е третият, който буди безпокойствие измежду гласоподавателите – 7,3 на 100. Турция е приютила повече от 4,5 милиона бежанци, 4 милиона от които от Сирия. Гарантирането на връщането на бежанците остава измежду главните предизборни обещания както на ръководещата партия, по този начин и на шестпартийния опозиционен блок.

Земетресенията от 6 февруари, които отмеха живота на над 50 000 души в допълнение подхраниха антибежанските настроения. Фатално бавната реакция на държавното управление породи недоволството против държавното управление на Ердоган и задълбочи финансовите проблеми като интернационалните институции пресмятат, че трусовете ще костват сред 30 и 80 милиарда $ на националната стопанска система. Въпреки това, едвам 26% от интервюираните декларират, че доверието им в държавното управление след бедствието доста е намаляло.

Междувременно 15,4 на 100 от гласоподавателите декларират, че доверието им в държавното управление се е нараснало доста след бедствието, а съгласно 12,3 на 100 даже се е повишило.

Избирателите наподобяват разграничени по въпросите на външната политика. Запитани с коя страна биха желали Турция да развие по-тесни връзки, 34,7% дават отговор със Съединените щати, до момента в който 26,5% споделят Русия, а 23,4% - Китай.

Ердоган, който е най-дълго управлявалият водач на актуалната турска република, и неговата ръководеща Партия на справедливостта и развиването са изправени пред най-тежката си акция поради обединената съпротива.

Изборите на 14 май дават издикация, че ще имат висока изборна интензивност. Според допитването - 96,7% декларират, че ще отидат до урните, а 84,2 на 100, че ще упражнят правото си на избор.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР