Процесът на очакванията за старт на преговори с ЕС по

...
Процесът на очакванията за старт на преговори с ЕС по
Коментари Харесай

Пендаровски: Петков е самотна фигура на политическата сцена в България

Процесът на упованията за старт на договаряния с Европейски Съюз по време на френското председателство би трябвало да бъде менажиран, тъй като в последните години имаше нереално високи упования, сподели в изявление за предаването „ Сутрешен брифинг “ президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски.

По думите му възможностите за повдигане на ветото са все по-малки, българският министър председател Кирил Петков е самотна фигура на политическата сцена в България, а структурата ѝ е такава, че „ утежнява реализиране на договореност “.

„ Моята оценка е, че Петков прави всичко допустимо, с цел да смекчи националистическото крило в България. И при нас се случва това, в Северна Македония имаше изследване, съгласно което 72% от жителите са срещу компромис с България, даже и при гарантиране на идентичността ни “, сподели Пендаровски, уточнявайки, че за страната въпреки всичко няма друга опция, с изключение на Европейски Съюз, само че „ би трябвало деликатно да се подхващат други начинания за съдействие с европейските страни “.

По мотив изказаните преди време опасения от негова страна за районната самодейност "Отворени Балкани ", Пендаровски посочи, че самодейността би трябвало да бъде част от Берлинския развой.

Президентът на Северна Македония счита, че към момента информацията за предлагането на френския президент Еманюел Макрон във връзка с разширението не е задоволителна „ Ние би трябвало по-бързо да разберем наличието на тази самодейност. Дали това в действителност е единствено за Украйна, Грузия и Молдова, или и за Западните Балкани. След 20 години говорене за Европейски Съюз и НАТО, с кое лице ще излезем пред жителите и ще им кажем, че в този момент ще се присъединим към нова европейска самодейност “, сподели Пендаровски.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР