Процес, разглеждащ подкупи, свързани с организационния комитет на Олимпийските игри

...
Процес, разглеждащ подкупи, свързани с организационния комитет на Олимпийските игри
Коментари Харесай

В Токио започна процес, свързан с практиките за раздаване на подкупи за Олимпиадата в Япония

Процес, разглеждащ подкупи, свързани с организационния комитет на Олимпийските игри в Токио, стартира през днешния ден, а някогашен началник на огромна рекламна компания признава обвиняванията, оповестява организация АП.

Шиничи Унео, който в предишното оглавява ADK Holdings, съобщи пред Токийския областен съд, че обвиняванията са точни. В Япония процесът продължава, даже в случай че обвиненият признае виновността си. Трима прокурори се редуваха при встъпителните си думи по време на двучасовата сесия.

Унео е упрекнат в заплащане на близо 15 милиона йени (110 000 долара) на Харуюки Такахаши, някогашен изпълнителен шеф на рекламния колос Dentsu, който е имал мощно въздействие при избора на спонсори за Токио 2020. Шиничи Унео е измежду 15-те индивида арестуване в абсурда с подкупи.

Такахаши от дълго време е известна персона в спортния маркетинг с Dentsu – формален маркетингов сътрудник на Олимпиадата в Япония. Компанията също бе забъркана в скандал за опит за подкупване на членове на Международния олимпийския комитет (МОК), които избраха Токио през 2013 година. Разрастващите се кавги към Игрите в Токио навредиха на възможностите на град Сапоро да одобри семейството на Зимната Олимпиада през 2030 година, макар че първоначално бе любимец. МОК към този момент притегли Швеция като евентуален претендент за Игрите през 2030-а.

Властите в Токио похарчиха 13 милиарда $ за провеждането на отсрочената с година Олимпиада, макар че одит на японското държавно управление сподели, че същинската цена може да е била двойно по-голяма.

Очаква се да последват други правосъдни процеси, свързани с подкупи, в това число този на Такахаши, който е обвинен, че е получил 200 милиона йени (1.5 милиона долара) като подкупи от разнообразни компании.

През декември стартира развой против трима чиновници на производителя на облекла Aoki Holdings, който бе определен да създаде лицензираните артикули, в това число екипите на японските олимпийци.

Друга компания, забъркана в абсурда е издателството Kadokawa, където двама чиновници бяха задържани по обвиняване, че са платили 76 милиона йени (540 000 долара) на Такахаши. Спонсорството е разрешило на Kadokawa да разгласява стратегии и други книги, свързани с Олимпиадата в Токио.

Sun Arrow - производител на талисманите за Олимпийските и параолимпийските игри, също следва да бъде изправена пред съда.

Прокурорите в Токио организират и настрана следствие за манипулиране на наддаването за събития преди Игрите, а евентуално и за самата Олимпиада.

Висшият олимпийски чиновник Ясуо Мори, шефът на спортния отдел на Dentsu Коджи Хемни и двама други ръководители на компании за образуване на събития бяха задържани по-рано този месец за нарушение на антимонополните закони.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР