Процес по повторно прилагане на европейския модел за качество Обща

...
Процес по повторно прилагане на европейския модел за качество Обща
Коментари Харесай

Стартират повторно прилагане на европейския модел за качество „Обща рамка за оценка – CAF“

Процес по наново използване на европейския модел за качество „ Обща рамка за оценка – CAF “ стартираОбщина Сливен.
Моделът CAF 2020 е инструмент за изцяло ръководство на качеството в обществения бранш. Целта е обезпечаване на висок публичен резултат, посредством непрестанно усъвършенстване на ръководството и качеството на административната активност и възстановяване успеваемостта на всички равнища и процеси в администрацията. Той дава опция Общината да бъде прегледана и оценена в нейната целокупност от вътрешен екип, основавайки се на цикъла „ Планирай-направи-провери-действай ”(PDCA).

Повторното използване на модела CAF 2020 в Община Сливен още веднъж сплотява напъните на управлението и чиновниците. Сформиран е екип за самокритика от 10 души, в който са включени чиновници от разнообразни функционални посоки, с цел да може посредством проучване и разбор да се обхване изцяло активността на общинската администрация.

Задачите на екипа по самокритика могат да бъдат разграничени на три съществени стадия. Първият стадий съставлява правене на отчет за резултатите от самокритика на Община Сливен за интервала 2022-2024 година Самооценката представляваточна картина за положението на администрацията в дадения миг. В него ще бъдат отразени резултатите от разбора на вътрешната среда. Идентифицират се мощните страни на организационното държание, отразяват се областите на усъвършенстване и са посочени ограниченията, които е належащо да бъдат подхванати за организационно рационализиране. Резултатът от тази самокритика е правенето на отчет, който се базира на визията за действия, подобряващи ръководството и протичащите работни процеси в администрацията. Етапът завършва с показване на отчета и одобряването му от управлението на Общината.

Вторият стадий съставлява сформиране на проект за усъвършенстване на Община Сливен за интервала 2024-2026 година На този стадий ще бъде осъществено приоритизиране на заложените в отчета от самокритика ограничения за организационно усъвършенстване, ще се разпределят за осъществяване във времето и ще се интегрират в процеса на обмисляне и ръководство на стратегическото и оперативно осъществяване в организацията. В резултат от тези действия, екипът по самокритика ще сформира план на проект за усъвършенстване с избрани отговорници по осъществяването за всяка от дейностите. Етапът завършва с показване на плана на проекта за усъвършенстване на управлението на Общината, одобряването му и последващото осъществяване от чиновниците в администрацията в избраните периоди.

Третият стадий включва подготовката за осъществяване на процедура по външна противоположна връзка, т.е. оценка от външна за администрацията организация за вярното използване на модела за самокритика и постигнатите посредством него резултати. Приключва с приемане на етикет „ Ефективен CAF консуматор “.

Прилагането на CAF като устойчива управническа процедура предизвиква непрекъснатото рационализиране на организацията, постигането на по-добри резултати за нея и за чиновниците, за потребителите на услуги, за сътрудниците и за обществото като цяло, като употребява знанието и мотивацията на хората в нея.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР