Процентите на увеличение на природния газ отговарят на реалността в

...
Процентите на увеличение на природния газ отговарят на реалността в
Коментари Харесай

Боян Рашев: Поскъпването на ток и парно е неизбежно. България ще премине най-тежко през това

Процентите на нарастване на природния газ дават отговор на действителността в Европа. Цените на газа в Европа са рекордно високи - тази години единствено са се нараснали в пъти. Това е световен развой, който в Европа изключително мощно го усещаме. Много се радвахме преди известно време, когато се промени контракта с " Газпром " - от закрепени контракти минахме към контракт, който има доста огромна тежест с интернационалната цена на газа и в този момент страдаме от това. Но нямаше по какъв начин да знаем за пандемията и какво ще се случи към нея. Това съобщи Боян Рашев, специалист по ръководство на околната среда и ръководещ сътрудник в Denkstatt България в студиото на ФАКТИ по отношение на нарастването на цената на природния газ у нас.

" Другото е, че нямаме още задоволително диверсификация, не я използваме. Странно е, че не се употребява достъпа до газ от Азербейджан. Вече може да се употребява, само че въпреки това интерконекторът не е приключен. България е в доста неприятна обстановка, само че тя не се дължи единствено на наши проблеми, а в огромна степен на обстановката в Европа, която пък е обвързвана с световното състояние.

Европа се пробва да премине от фосилни горива към ВЕИ, единствено че те нямат цялостна заменяемост. Когато дълготрайно работиш за това фирмите ти да не добиват повече газ на твоя територия, а Европа това прави от доста време, действително страните, които печелят нах-много от това са Норвегия, която изнася най-вече газ за Европа, и Русия, която е огромният експортьор. Европа зависи от " Газпром " в подобен голям мащаб, че ние това ще го осъзнаем тази зима. Европа няма задоволително газ за зимата. Това може да се трансформира в тотална злополука, в случай че стане в действителност студено ", разяснява той.

" " Топлофикация София " се възползва от обстоятелството, че е прекомерно огромна, с цел да загине. Много години тя има проблем с излъчванията на азотни оксиди, те знаят, че би трябвало да го решат този проблем, не влагат в решаването му, а не става въпрос за някаква баснословна сума. Екоминистърът е задължен да спре " Топлофикация ", само че те се възползват от това, че той копче не може да им каже, тъй като те, в случай че спрат, цялата система ще рухне.

Излизане от омагьосания кръг има при концесиониране на " Топлофикация София ", би трябвало да се даде на някой, който знае какво прави. Общината не знае какво прави обект. Това се случи с " Топлофикация Пловдив " и тя се развива ужасно, уголемява си мрежата. Задълженията на " Топлофикация София " пораждат главно от това, че не могат да си приберат отговорностите. От друга страна и ЧЕЗ си споделиха - системата няма да издържи, в случай че парното спре ", сподели Рашев.

" КЕВР към този момент приказва за нарастване на тока от 1 януари. Борсовите цени на тока в Европа са по-високи от тези на крайните консуматори в България. Това, че сега европейският ток е толкоз безценен и това се държи дълго време няма по какъв начин да не ни се отрази. И тъй като у нас промишлеността субсидира действително цената на тока за семействата, скокът, който би трябвало да бъде изработен може да наподобява по метод, който човек не може да си показа - плюс 50% примерно. Това политически е невероятно, който го реши - ще бъде изметен от политическата сцена незабавно.

В изискванията на европейските зелени политики тези поскъпвания са неизбежни. Защото от една страна имаме цени на въглеродните квоти, които до преди година бяха 20 евро на звук, в този момент са 60, имаме цени на газа, които в този момент са петорни, имаме цени на черните въглища, които са огромна част от силата и са към този момент тройно по-скъпи. Всичко обвързвано с базата на енергийната система има такава тежест върху горивото ѝ, крайният резултат няма по какъв начин да е друг от това токът да стане доста по-скъп. Икономически това няма по какъв начин да продължи, самоубийствено е. Най-тежко го усещат страните с най-вече енергийно небогати и страните с енергийно интензивна промишленост - металургия, тежка химия, циментови фабрики, рудодобив. България е номер 1 в Европа във връзка с дял енергийно-интензивната промишленост в Брутният вътрешен продукт. България най-тежко ще премине през това ", изясни Рашев.

Той посочи, че протичащото се не е единствено поради нашите особености, а поради това, че сме част от Европейски Съюз.

" Има държавни управления, които ясно декларират, че не може да се продължава повече по този начин. Това са главно Полша и Унгария, в този момент Испания се причислява към тях. Вчера там токът беше 140 евро на MWh борсовата цена. Нашето държавно управление също ясно би трябвало да съобщи кои са алените линии, които не могат да бъдат престъпвани в тази политика ", сподели още той.

Целия диалог с Боян Рашев гледайте във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР