Процентът на безработни у нас нараства - през първото тримесечие

...
Процентът на безработни у нас нараства - през първото тримесечие
Коментари Харесай

Коефицинетът на безработица у нас продължава да расте

Процентът на безработни у нас нараства - през първото тримесечие на 2021 година броят на безработните лица в България е 204 000 души, от които 55,9% са мъже и 44,1% - дами, а коефициентът на безработица в страната за интервала януари – март 2021 година е 6,3 на 100. Това сочат данни на Националния статистически институт.
Снимка: Национален статистически институт
Според профилираното проучване на Национален статистически институт равнищата на безработица в страната за първото тримесечие на 2021 година доближават и даже надвишават пиковете от пролетта на 2020 година при първото затваряне на страната, поради наложените противоепидемични ограничения тогава.

Най-голям % новорегистрирани безработни в бюрата по труда е маркиран през първия месец на тази година – 38 937 души. Само интервала сред 4 и 10 януари, те наброяват над 15 700 при едвам 3300 устроени на работа.

Служебният министър на труда и обществената политика Гълъб Донев съобщи преди дни, че въпреки всичко чака възстановяване на трендовете в хода на календарната година.

„ Към днешна дата безработицата в страната продължава да понижава, сега тя е към 5,4%. Това е добър знак за това, че българската стопанска система гладко се възвръща и излиза от застоя, в който беше наложително сложена поради ограниченията “, сподели Донев на среща в МТСП преди дни.

Тогава той добави, че сега тече акция по набиране на чиновници за туристическия отрасъл, като за задачата са проведени тържища в бюрата по труда в цялата страна. Донев посочи, че на 1 юни са стартирали 28 районни стратегии за претовареност, по които има подсигурени над 2800 работни места.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР