Процедурата по новия механизъм за разследване на главния прокурор и

...
Процедурата по новия механизъм за разследване на главния прокурор и
Коментари Харесай

Правосъдният министър: Дори и да се ремонтира, механизмът за разследване на главния прокурор не спира

Процедурата по новия механизъм за следствие на основния прокурор и неговите заместници, почнала със инцидентния избор на арбитър, който да бъде назначен за прокурор пъкъл хок, не може да спре. Това мнение изрази министърът на правораздаването Атанас Славов на съвещание на правната парламентарна комисия, която утвърди следващите промени в Закона за правосъдната власт, свързани с механизма за следствие на обвинител №1. Вносители на законопроекта, който идва към месец след въвеждането на основния механизъм, са Десислава Атанасова, Кирил Петков, Атанас Атанасов, Надежда Йорданова и Хамид Хамид.

Поправките се отнасят до инцидентния избор на съдии, който да се реализира от нова система, а не с Единна осведомителна система на съдилищата.

Първият инцидентен избор на арбитър към този момент бе изработен обществено пред медии във Върховния касационен съд и жребият уточни Даниела Талева от Софийски градски съд. По настоящите правила прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет следва краткотрайно да я назначи за висш прокурор.

Министър Славов уточни още, че в последните дни е получил доста въпроси от членове на Висш съдебен съвет по тематиката. „ Основният въпрос за мен кат о министър е каква тъкмо е законодателната воля: дали предвижданата нова система за инцидентен избор ще се приложи по отношение на почналата процедура или ще работи за в бъдеще? “, сподели той пред депутатите. Според правосъдното министерство процедурата по новия механизъм не е административна и не може да бъде спирана, в това число и поради висящо дело в Конституционния съд. „ Ако законодателната самодейност интервенира в почналия развой това ще сътвори опасности пред механизма и ще породи доста въпроси “, сподели министърът.

Сред предложенията в Закон за съдебната власт, които Хамид Хамид (ДПС) показа, има записан и нов, към този момент шестмесечен период, за започване на процедура по желание на членове на Висш съдебен съвет.

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС изиска повече информация по какви хрумвания за смяна в законодателството работи Министерството на правораздаването. Атанас Славов му отговори, че това са текстове, по които България получава рекомендации. Това не се случва " на мрачно ", съобщи той.

Заместник-председателят на Върховния касационен съд Лада Паунова напомни, че към този момент е свършена голям по размер работа, с цел да бъдат открити искащи съдии, които да проверяват основния прокурор. И откри някои дефекти в предложенията във връзка с периодите. Тя напомни, че има създаден нов специфичен модул за инцидентния избор. До него достъп имат единствено двама систематични админи, а и също така за него са платени пари.  Според нея, в случай че за специфичния случай бъде основан специфичен модул, то тогава ще се срине доверието в сегашната система за систематизиране на делата. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР