Прототип на LED контактна леща, приложен към окото за предотвратяване

...
Коментари Харесай

LED контактни лещи предотвратяват слепота при диабет


Прототип на LED контактна леща, прибавен към окото за попречване на слепота
(снимка: POSTECH)

Когато диабетът напредне, това може да докара до ослепяване – положение, известно като ретинопатия. И до момента в който съществуващите лекувания са инвазивни и постоянно мъчителни, може би в този момент има нова вяра за справяне с казуса – под формата на контактна леща, оборудвана с LED.

Диабетната ретинопатия се появява тогава, когато заболяването поврежда дребните кръвоносни съдове в окото, намалявайки притока на кръв към нервните кафези в ретината, оставяйки ги лишени от О2. Тялото се пробва да компенсира, като „ отглежда ” нови кръвоносни съдове в ретината, макар че диабетът постоянно води до повредено образуване на тези нови кръвоносни съдове, вследствие на което се стига до кървене и увреждане на ретината. Въпросните вътрешни рани зарастват, само че остават „ белези ”, тъй че с течение на времето ретината се оказва повредена и пациентът губи зрението си.

Съществуващите лекувания за диабетна ретинопатия се концентрират върху намаляването на потребностите на ретината от О2. Един известен метод включва потреблението на лазер за изгаряне на нервните кафези в периферната част на ретината. Чрез елиминирането на тези кафези кислородът, нужен за тях, се употребява от здравите нервните кафези в по-важната, централна област на ретината.

Друг метод включва инжектиране на пациента в очната ябълка – въвеждане на медикаменти, които понижават растежа на нови кръвоносни съдове. За страдание обаче и двете процедури са мъчителни и инвазивни, отбелязва.
още по темата
Ето за какво учените търсят други благоприятни условия. Сега те оферират ново лекуване – наречено фотобиомодулация – което включва облъчване на окото с инфрачервена светлина от целия IR набор. Въпреки че точният механизъм, по който работи лечението, не е изцяло обяснен, счита се, че светлината предизвиква разширение на очните кръвоносни съдове. Това усилва кръвния поток, носещ О2, към клетките на ретината посредством съществуващите кръвоносни съдове, без да провокира растежа на нови.

Технологията е основана от екип от Южнокорейския университет за просвета и технологии в Поханг (POSTECH). Има тип на контактна леща с безжично зареждане, проектирана да концентрира светлината тъкмо там, където е нужна. Подробности за създаването са оповестени в.

Прототипното устройство включва FR/NIR LED, чип с интегрална скица и безжична захранваща намотка. Всичко това е вградено в силиконова еластомерна леща. Тествано е върху зайци, които са били в ранен етап на диабетна ретинопатия, като всяко животно е получавало 15 минути 120-микровата FR/NIR светлина три пъти седмично, за интервал от 8 седмици.

Установено е, че откакто интервалът на лекуване завърши, зайците демонстрират доста понижаване на уврежданията на ретината, свързани с диабетната ретинопатия. В контролната група няма такова усъвършенстване.

Освен това, макар че лекуването с LED провокира краткотрайно повишение на температурата на очната ябълка, не се следи увреждане на роговицата или други елементи на окото.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР