Протоколът, с който напълно се вдига българското вето върху старта

...
Протоколът, с който напълно се вдига българското вето върху старта
Коментари Харесай

Браво, Гълъб, браво, Донев: Днес пускаме Македония да преговаря с ЕС

Протоколът, с който изцяло се подвига българското несъгласие върху старта на договарянията на Северна Македония с Европейски Съюз, ще утвърди на съвещанието си през днешния ден служебният кабинет отпред с Гълъб Донев. Това е първа точка в дневния ред.

Документът бе подписан от някогашната външна министърка Теодора Генчовска и македонския й сътрудник Буяр Османи на 17 юли в София. Протоколът е наложителна част от френското предложение за участие на Северна Македония в Европейски Съюз и подписването му е изискване, с цел да се организира първата междуправителствена конференция, с която би трябвало да се даде действителен старт на договарянията.

В протокола се съдържат четирите претенции на България - да се разрешат историческите въпроси, българите да бъдат вписани в конституцията, да се постави завършек на езика на омразата и Северна Македония да отвори досиетата на югославските тоталитарни комунистически служби (УДБА). Записани са и съответни периоди, в които това би трябвало да стане (Виж целия документ долу).

На 19 юли в Брюксел към този момент имаше междуправителствена конференция. Тя обаче даде действителен старт на договарянията само за Албания, въпреки и македонците също да участваха. Причината за това е, че Тирана от дълго време е изпълнила изискванията, само че трябваше да чака България да вдигне ветото за Северна Македония. 

Истинските договаряния на Скопие по главите на контракта с Европейски Съюз в действителност ще стартират едвам откакто българите бъдат вписани в конституцията на РСМ като държавотворен народ. Това е записано както в протокола, по този начин и във френското предложение. Тогава ще има и нова междуправителствена конференция.

Решението българското държавно управление да утвърди протокола идва два дни след визитата на македонския министър председател Димитър Ковачевски в София в понеделник. Официалната тематика за диалозите му със служебния министър председател Гълъб Донев бе енергетиката и опциите България да дава повече ток на Скопие през зимата, както и да обезпечава природен газ през хранилището в " Чирен ". И двамата министър председатели обаче признаха, че диалогът им се е оказал доста по-дълъг от в началото плануваното.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР