Противопоставянето на САЩ прави Русия и Китай естествени съюзници, но

...
Противопоставянето на САЩ прави Русия и Китай естествени съюзници, но
Коментари Харесай

Експерти: Съюзът между Русия и Китай е плод на външния фактор, не всичките им интереси съвпадат

Противопоставянето на Съединени американски щати прави Русия и Китай естествени съдружници, само че аз не мисля, че ползите им съответстват изцяло, дори в противен случай, допускам че в един миг би се стигнало до опълчване сред тях. Това го следим в Далечния Изток, където водят напълно друга политика.
Това сподели за предаването „ 12+3 “ по „ Хоризонт “ преподавателят във Софийския университет „ Свети Климент Охридски “ доцент Александър Сивилов в коментар на доктрината за сигурност, огласена от Доналд Тръмп, в която като остовна опасност са припознати Русия и Китай. Експертът посочи, че и Москва, и Пекин са се противопоставили на хегемонията на Съединени американски щати във военно, политическо и икономическо отношение, а  анализаторите са безапелационни, че се основава многополярен свят.

Като същински съперник на ползите на Съединени американски щати можем по-скоро да гледаме Китай, който най-малко от иделологическа позиция не е същото като Съединени американски щати до момента в който в Русия обстановката безусловно сходна Тръмп се афишира за реакционер, а Путин доста години преди него сподели че в действителност върви в консервативно посока. И двете страни развиват пазарна стопанска система. Теоретично, те нямат никакви идеологически и стопански никакви разлики между тях. Освен това и двете страни са част от европейската просвета те са носители на тази просвета.

Сивилов посочи, че бъдещи конфликти сред Русия и Китай могат да се случат и в райони, където към този момент те си сътрудничат:

Аз бих обрисувал проблемите на Русия с усвояването на техните далекоизточни територии, които сега се заселват доста интензивно с китайци, безусловно нелегално. Мисля, че руснаците просто го одобряват, тъй като нищо не могат да създадат – тези хора влизат там и се заселват…

През 2016 година Русия е декларирала своето място като един от центровете на бъдещия международен ред и сега развива дейна външна политика и с концепцията да бъдат построени системи които да стопират заканите „ на далечната граница “ - надалеч преди да заплащат самата Русия, посочи Сивилов:

В Сирия към този момент има 2 бази. Започва да се приказва и най-вероятно напълно скоро ще бъде направена база в Египет, която ще им даде опция през Суецкия канал да излязат в Индийския океан. Заговориш се през ноември в горната камара на съветския Парламент за това, че ще възвръщат базите си в Куба и във Виетнам… Виетнам е един подобен вид за конфликт, тъй като там китайските ползи са доста силни…

Евгений Кандиларов добави, че съюзът сред Русия и Китай „ от една страна е плод на външния фактор “ – Съединени американски щати, а от друга - „ те в действителност имат много разнообразни, на моменти, геополитически ползи и би могло да се стигне до завой в тяхната политика “.

Виждаме смяна на геополитическия баланс на Световния ред, като цяло, и в тази смяна, която върви от много доста време, Китайската Народна Република играе извънредно значима роля и търси естествено партньорство в лицето на Русия, предлагайки нов модел на глобализация който е друг и противопоставящ се на сегашния. „ Един пояс веднъж “ е обвързван със ангажирането на страните от периферията, страните, които в съществуващия до този миг модел на глобализация в действителност са били оставащите в употребата на огромните сили. Моделът който предлага Китайската национална република в съюз с Русия в действителност допуска едно много по-равномерно районно съдействие и обвързването на тези страни на правилото на тях техните най-много стопански и социално-икономически ползи, които са свързани и със сигурността.

Според Кандиларов Русия и Китай биха се блъскали „ сега, в който бъде изменен към този момент съществуващият геополитически баланс “ защото са съперници.

Сивилов обаче не се съгласи до дъно с Кандиларов за ролята на Русия в „ Един пояс - веднъж “

Те ще употребяват просто като директна страна, която да ги свърже с Европа Аз обаче тука не съм изцяло податлив да се съглася с доцент Кандиларов по отношение на концепцията за това, че имаме нов модел на глобализация. За мен, китайският вид същина в огромна степен преповтаря до момента наложения буржоазен модел на глобализация, който е обвързван на първо място с развиването на стопанската система. Забележете, Китай в нито един миг не е обявил че ще строи някакъв нов вид стопанска система. Те се придържат към пазарните правила и вървят постоянно и строго в тази посока. От идеологическа позиция Китай е друг, тъй като настояват, че имат комунистическа система и се мъчат да строят комунистическо общество обаче стопанската система им е безусловно капиталистическа, безусловно отговаряща на всички канони, които използваха Съединените щати при въвеждането на своята глобализация Реално видяно, аз не считам, че това ще докара до някакви прекомерно огромни разлики, а по-скоро ще смени центъра на ръководството на тази система.

В Африка и Латинска америка навлизащите китайски компании  мощно залагат на обществената обязаност и строят учебни заведения и лечебни заведения, означи Сивилов, само че още веднъж акцентира че това е обвързано с използването на запаси, от които стопанската система на Китай се нуждае. 

В този смисъл, страните, които са включени в периферията на глобализационния модел, който се употребява, постоянно ще бъдат експлоатирани.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР