Противопожарните самолети са в основата за овладяването на пожарите в

...
Противопожарните самолети са в основата за овладяването на пожарите в
Коментари Харесай

Горските пожари край Адриатика се разрастват

Противопожарните самолети са в основата за преодоляването на пожарите в Хърватия.

Още по тематиката
Пожарникарите предизвестяват, че в постройката към момента може да има хора

Вече няколко дни големи пожари обгръщат десетки градове и села в Черна гора и Хърватия край крайбрежията на Адриатическо море, оповестява Balkan Insight. Пожарите са почнали в събота, само че след това са се разраснали извънредно бързо с помощта на мощен североизточен вятър, като са достигнали наоколо до огромни градове като Сплит, Херцег Нови, Тиват, Никшич и даже елементи от черногорската столица Подгорица.

Картината в Хърватия

В Хърватия огнената буря избухна през уикенда към няколко села, които се намират в подножието на планината Мосор. Впоследствие пожарите доближиха до втория по величина град в Хърватия Сплит, както и до други градове, ситуирани на юг от Мосор. Два квартала на Сплит, Солин и Кастела, останаха без електричество. Десетки къщи на села, намиращи се в покрайнината, изгоряха. Цялата линия край Адриатика и десетки градове и села бяха обхванати от гъст пушек. Затова управляващите подредиха на локалните поданици да си останат по домовете и да не отварят прозорците.

Кметът на Сплит Андро Кръстулович Опара заяви, че са изпратени военни, които да оказват помощ с ограничението на разпростирането на пламъците. Освен това локални доброволци вземат участие в гасенето на пожарите. Кметът на Сплит успокои, че обстановката се е нормализирала, защото вятърът е намалял. Той добави, че изпратените противопожарни самолети по време на акцията са били основни за преодоляването на бедствието. Сега управляващите в Черна гора ще се съсредоточат върху възобновяване на електричеството и водоснабдяването в засегнатите региони. Към момента пожарът е изпепелил към 4500 хектара гори на територията на Хърватия, оповестява Reuters. От локална болница уведомяват, че 16 души са потърпевши, като на всеки от тях е оказана лекарска помощ.

Положението в Черна гора

По сходен метод изглеждаше обстановката и в прилежащата балканска страна - Черна гора. Най-драматична беше обстановката към град Тиват и полуостров Лустица, където стотици пожарникари и военни непрекъснато се бореха със стихията. Поради мощния вятър и огромните горещини огънят на полуостров Лустица се разрасна макар неуморните старания на пожарникари и военни и доближи до Херцег Нови. Пожари засегнаха десетки домове и къмпинг зони. Голяма част от жителите в засегнатите региони са принудени да изоставен домовете си.

Кметът на Херцег Нови Стефан Катич разказа обстановката в Лустица като пагубна. Тази заран повече от 100 туристи бяха евакуирани от полуострова. Заради лимитираните средства за битка с естественото злополучие, с които разполагат, управляващите в Черна гора желаеха да им бъде оказана интернационална помощ от Центъра за гражданска отбрана към Европейския съюз. По–късно министърът на вътрешните работи в Черна гора Мелвлудин Нуходжич разгласи, че чакат първите отряди огнеборци от Европейски Съюз да дойдат напълно скоро.Огън на запад, потоп на югоизток
Докато западната част на Балканите беше обхваната в пламъци, на югоизток значителни превалявания предизвикаха наводнения в Турция и Гърция. Канализационните системи на няколко града на полуостров Халкидики, както и Солун не устояха на потопа и наводниха улиците им. Местни медии оповестяват за един умрял човек, ударен от гръмотевица, както и голям брой паднали дървета, прелели насипи на реки и задействани свлачища. Румънец е липсващ в планината Олимп.Към момента в генералното консулство на България в Солун няма постъпила информация за потърпевши български жители, оповестява Министерство на външните работи. " Български жители, които желаят да получат настояща информация за ситуацията в засегнатите региони или да подадат сигнал за техни близки, могат да го създадат на телефоните на генералното консулство в Солун ",. Анадолската организация пък заяви за сходни последици от дъждовете в Истанбул - наводнена метролиния по пътя към летище " Ататюрк ", спрени фериботни връзки през Босфора и затворен тунел " Евразия ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР