Жителите бягат от пожарите в Западна Канада, тъй като сезонът на рекордните пожари продължава

...
Противопожарните екипи се борят с огромни горски пожари в части
Коментари Харесай

Противопожарните екипи се борят с огромни горски пожари в части от Западна Канада, където на хиляди хора е наредено да се евакуират от пътя на настъпващите пламъци.

Властите в Северозападните територии издадоха извънредно положение тази седмица, тъй като над 230 горски пожара горяха в обширната територия, включително голям пожар, който приближава столицата и най-големия град, Йелоунайф.

Властите наредиха 20 000 жители на града да се евакуират до обяд (18:00 GMT) в петък. Хиляди са избягали, карайки стотици километри на безопасно място или чакащи на дълги опашки за спешни полети.

В сервизната станция Big River на около 300 км (185 мили) южно от Йелоунайф, колоната от превозни средства, чакащи гориво, беше „феноменална“, каза служителката Линда Крофт. „Не можете да видите края му.“

Жителката Анджела Канинг опакова кемпера си с важни документи, семейни сувенири и неща от първа необходимост, докато се приготвяше да тръгне с двете си кучета, докато съпругът й остана като основен работник.

„Наистина съм разтревожен и уплашен. Емоционален съм. … В шок съм“, каза Канинг. „Не знам за какво ще се прибера и дали ще се прибера. Тук има толкова много неизвестни.“

Повече от 1000 горски пожара горят в Канада, според междуведомствено проследяване на пожари, докато страната продължава да се бори с рекорден сезон на пожари.

От тях 236 са били активни в Северозападните територии, докато други 372 са горяли в Британска Колумбия, най-западната провинция на Канада.

Извънредно положение беше обявено рано в петък в Келоуна, град в Британска Колумбия на около 400 км (249 мили) североизточно от Ванкувър, и на някои жители беше казано да напуснат. Някои от хълмовете около града пламтяха в светлината преди зазоряване.

„Жителите под предупреждение за евакуация се съветват да бъдат готови да напуснат домовете си веднага след предизвестие“, се казва в изявление на градската управа, добавяйки, че хората трябва да се подготвят да отсъстват от дома си за продължителен период от време.

Заповедите за евакуация бяха издадени, след като горски пожари, които бяха открити във вторник, прескочиха езерото Оканаган, предизвиквайки точкови горски пожари в Келоуна.

Британска Колумбия е под заплахата суха мълния да запали още пламъци в нейните напечени от слънцето гори. Провинцията претърпя необичайно интензивни пожари тази година и властите предупреждават жителите да се подготвят за екстремни условия.

Провинцията предупреди, че следващите ден или два може да са най-предизвикателните от гледна точка на пожарите тази година.

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР