Противоборстващите сили в Армения се борят помежду си за премиерското

...
Противоборстващите сили в Армения се борят помежду си за премиерското
Коментари Харесай

Руска медия: Остваката на Серж Саркисян не успоки Армения

Противоборстващите сили в Армения се борят между тях за премиерското кресло, обобщава "Комерсант " по думите на изденаието тази решаваща битка сред ръководещата Републиканска партия и арменската съпротива.

Въпросът за нов министър председател след оставката на Серж Саркисян (на снимката) под натиска на улицата и опозицията ще бъде решен от Народното събрание на 1 май, припомня вестникът. Партията на експрезидента и експремиера към момента държи болшинство в Народното събрание, само че самодейността е към този момент в ръцете на протестния лидер Никол Пашинян. Той договаря интензивно и с провластови, и с опозиционни депутати в блян да ги завоюва на своя страна.

В Москва дойдоха основни министри от арменския кабинет, само че детайлности за консултациите не се оповестяват, показва "Комерсант ". По негови данни в същото време от Москва за Ереван са отпътували авторитетни представители на арменската диаспора в Русия. Целта е да се опитат по свои канали да спомагат за допустимо най-скорошно споразумяване на рецесията, с цел да не се допусне отдалечаване на Армения от Русия.

Докато изпълняващият активността (и. д.) министър на външните работи на Армения Едуард Налбандян и и. д. вицепремиер Армен Геворкян имаха срещи в Москва, от организация Панармениан пристигна вест, че във вторник със специфичен полет от Русия в Армения е дошъл почитан чиновник от администрацията на президента Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград,... към профила, осведоми "Лента ". Не бе публикувана публична информация за визитата и за това кой е пътувал със самолета.

Публичната позиция на Москва обаче е безапелационна: съветското външно министерство съобщи, че Армения би трябвало сама да уреди нещата със своята рецесия, прибавя електронният вестник. Сред пристигналите в Армения видни персони от нейната диаспора "Лента " откроява Самвел Карапетян, президент на бизнес групировката "Ташир " - "най-богатия арменец в Русия ", натрупал съгласно оценки 4,5 милиарда $.

"Ташир " има съществени активи в историческата татковина на своя притежател - примерно компанията "Електромрежи на Армения ". Друг негов план планува над един милиард вложения в арменската стопанска система. А брат му Карен Карапетян, адаш на днешния и. д. министър председател, е народен представител от Републиканската партия. Съответно меценатът проявава специфичен интерес към ориста на ръководещите в Армения, а има и благоприятни условия да им въздейства, заключава "Лента ".

Лидерите на арменските митинги упорстват за предварителни парламентарни избори под техен надзор, написа "Известия ". Според негови източници от властовите среди в Ереван Републиканската партия схваща, че в сегашната обстановка надали ще избегне предварителен избор. Протестите в страната не стихват и съгласно един от уредниците - Ален Симонян от управлението на политическия блок "Елк ", опозицията ще се бори министър председател да стане човек, нечленуващ в Републиканската партия, който да приготви предварителни избори за парламент.

Предлагаме следната скица: Народното събрание назначава нов министър председател, който образува кабинет и показва своя стратегия. По предварителна уговокра Народното събрание не я утвърждава и министър председателят дружно с кабинета стават и. д. После държавното управление стартира да готви предварителни избори, които да се състоят до 40 дни, откакто министър председателят е станал и. д. Ако Народното събрание избере отпред на кабинета Никол Пашинян, опозицията ще работи точно по тази скица, споделя пред "Известия " Симонян. Той удостоверява, че Пашинян и последователите му не възнамеряват промени в геополитическия вектор на Армения.

Експертите са единомислещи, че в този момент е прекомерно мъчно да се вършат прогнози за развиването на обстановката, акцентира "Известия ". Опозицията и властта би трябвало да покажат на хората в Армения, че са способни да намерят компромис и излаз от рецесията, акцентира пред изданието съветският политолог Константин Тасиц, специалист по Кавказ. "Има образци, когато митинги в Армения са водели до конфликти. През 2008 година деянията на неодобрение след президентските избори завършиха с директно принуждение и човешки жертви. Засега сходен сюжет не се обрисува. Остава да се надяваме, че по кротичък път ще се стигне и до компромис сред другите политически сили ", споделя аналитикът. Днешните арменски управляващи очевидно протакват нещата в очакване да стихнат всеобщите митинги. Това обаче не става, а управляващите наподобява считат да се бранят до дъно. Въпросът дали ще дръзнат да решат казуса със мощ все по този начин витае във въздуха, установи "Независимая газета ".

Властите няма да употребяват мощ против мирни стачкуващи, счита Наира Зограбян, оглавяваща парламентаристите от партия "Процъфтяваща Армения ". "Щом не се осмели да го стори, с цел да се задържи на власт, един толкоз мощен политик като Серж Саркисян, няма да се осмелят и днешните и. д. ", декларира тя пред съветския ежедневник.

Според арменската депутатка възможни "силови ограничения от страна на днешната власт няма да бъдат разбрани нито в цивилизования свят, нито в самата страна, където след дългогодишно властване на Републиканската партия у хората се разсъни предпочитание и решителност да бранят правата си ", прибавя "Независимая газета ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР