Протестите започнаха от овощарите край Дунав, после се включиха и

...
Протестите започнаха от овощарите край Дунав, после се включиха и
Коментари Харесай

Бивш земеделски министър: Този фарс беше разигран от ГЕРБ и ДПС

Протестите започнаха от овощарите край Дунав, след това се включиха и много други браншове. Тяхната роля беше подценена и беше мощно надценена тази на зърнопроизводителите. Имаше прелестна опция да използваме този митинг, с цел да стартираме да приказваме в действителност за проблемите на земеделието, която беше пропусната.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria някогашният аграрни министър Иван Христанов.

Продължават проблемите да се вземат решение на парче и липсва огромната визия.

Нидерландия има непоносим климат и два пъти по-малко земя от нас, а изхранва 20 млн. население и цяла Европа. Ние имаме прелестен климат и не можем да изхраним  5-6 млн.

 
Защото когато влязоха лесните пари от Европа, с изключение на земеделци отиват и крадци. В България земеделието беше опоскано от крадци.
Февруари месец започнахме стратегически проект, направихме таван на дотациите от 300 на 100 хиляди евро. Сложихме и таван на заплатите, тъй като имаше такива по милион. Насочихме средства към дребните, междинните, младите и биологичното. Визионерската промяна беше стартирана.

Липсата на връзка се оказа главният проблем за митингите в този момент. Как може да осъществиш една тактика, в случай че не споделяш с този отрасъл?

 
Забраната за импорт от Украйна няма по какъв начин да остане в действие. Аз съм сигурен, че този фарс се разигра от ГЕРБ и Движение за права и свободи, които видяха опция да хлъзнат своя некоалиционен непартньор към много съществени проблеми.
Не българският пазар е казусът. 80% от продукцията на зърнопроизводителите отива в чужбина, което значи, че не се състезаваме в България за по-ниски цени, а в Египет, Йордания и на всички места където излиза българска продукция. Това е огромният препъни камък - в случай че дребните и междинните бъдат изоставени, те няма да могат да си обслужват отговорностите и другата година тяхната земя ще бъде изкупена още веднъж от огромните.

Цените няма да намалеят. Ние не внасяме пшеница. Няма да вършим самун от украинско зърно, то няма късмет в България.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР