Протестите срещу вкарването в затвора на испанския рапър Пабло Асел

...
Протестите срещу вкарването в затвора на испанския рапър Пабло Асел
Коментари Харесай

Седма нощ на протести срещу задържането на рапъра в Испания

Протестите против вкарването в пандиза на испанския рапър Пабло Асел продължиха седма нощ в Барселона, осведоми ДПА.

Миналата , откакто се барикадира в университета. Асел, прочут с крайнолевите си убеждения, трябваше да се съобщи на полицията, с цел да излежи 9-месечна присъда от 2018 година Присъдата провокира спор в Испания и накара държавното управление да разгласи, че ще направи законите за свободата на словото по-малко ограничаващи.
 Протестите в Испания не стихват
Протестите в Испания не стихват

Барселона е центърът на демонстрациите

Според полицията към 700 младежи участваха в проява , водена от сепаратистката организация CDR, която се бори за разединение на Каталуния от Испания.

Както и предходната вечер, съвсем нямаше конфликти, пишат вестниците La Vanguardia и El Periodico, само че видеоклипове демонстрират протестиращи да хвърлят бутилки по служителите на реда пред полицейски сектори.
 За поредна вечер Испания отхвърли да заспи
За поредна вечер Испания отхвърли да заспи

Протести в отбрана на арестуван рапър

Демонстрациите не са единствено за отбрана свободата на словото , доста млади испанци недоволстват от високата безработица и икономическите последствия от пандемията.

От началото на митингите 106 души са задържани в Барселона, в това число 32 малолетни.

82 служители на реда и доста протестиращи са ранени, съгласно La Vanguardia. Миналия вторник жена изгуби едното си око, откакто бе ударена от изстрелян от полицията гумен патрон.

Асел бе наказан поради песни и известия в " Туитър ", в които загатва баската сепаратистка паравоенна група ETA, съпоставя испански съдии с нацисти и назовава някогашния крал Хуан Карлос мафиотски необут.
 Поредни конфликти в Испания поради ареста на рапъра
Поредни конфликти в Испания поради ареста на рапъра

Те носиха лозунги като " Достатъчно цензура! "

След ареста вицепремиерът Кармен Калво съобщи пред публицисти, че вкарването на хора в пандиза по въпроси за свободата на словото не би трябвало да се случва в народна власт като Испания.

Стотици културни дейци се подписаха под петиция против наложената присъда на Хасел, измежду тях е и известният кино режисьор Педро Алмодовар, артистът Хавиер Бардем и други.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР