Протести в сирийската провинция Суейда срещу тежката икономическа ситуация прераснаха

...
Протести в сирийската провинция Суейда срещу тежката икономическа ситуация прераснаха
Коментари Харесай

Двама убити и седем ранени при един от редките антиправителствени протести в Сирия

Протести в сирийската провинция Суейда против тежката икономическа обстановка прераснаха през днешния ден в конфликти, което докара до гибелта на стачкуващ и на служител на реда. Ранени са седем души, заяви Асошиейтед прес.

Десетки протестиращи щурмуваха постройката на регионалната администрация на сирийската провинция Суейда. Нападението бе осъществено в основния град на провинцията, който също се споделя Суейда, съобщи Ройтерс.Те скандираха антиправителствени лозунги, а някои съумяха да нахлуят в зданието.

Жители и очевидци оповестиха, че стачкуващите са запалили част от постройката. След това е почнала пукотевица.

Министерството на вътрешните работи съобщи, че влезлите в постройката са били въоръжени, изпочупили са мебели и прозорци и са откраднали документи. Нападнато е било и районно полицейско ръководство.



По-рано повече от 200 души се събраха към постройката на регионалната администрация в центъра на популации най-вече с представители на религиозната общественост друзи град. Те започнаха да скандират апели за свалянето на сирийския президент Башар ал Асад поради растящите цени и икономическите компликации, с които се сблъсква страната.

Антиправителствените митинги са необичайност в Сирия, където президентът Башар Асад прегази продемократичните протести преди десетилетие. Асад оцеля при последвалата революция, само че спорът донесе беднотия, продоволствена неустановеност и енергийна рецесия. Макар и обитаемата най-вече с друзи провинция Суейда като цяло беше пощадена от гражданската война, през последните години там са избухвали митинги против корупцията.

 

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР