Протест в защита на петимата осъдени бивши полицаи по случая

...
Протест в защита на петимата осъдени бивши полицаи по случая
Коментари Харесай

Протестираха в София срещу осъдените полицаи по случая Чората

Протест в отбрана на петимата наказани някогашни служители на реда по случая " Чората " в София. Техни родственици, поданици на Благоевград и представители на полицейския профсъюз желаеха петимата да бъдат освободени от пандиза, където излежават 7-годишни присъди за това, че са предизвикали гибелта на Ангел Димитров - Чората при интервенция " Респект " през 2005 година Главният прокурор Сотир Цацаров изиска презаглеждане на делото и освобождение на арестуваните. Върховен касационен съд би трябвало да се произнесе на 14 юни.

След 14-годишна правосъдна сага през 2019-а Върховният касационен съд дефинитивно призна за отговорни някогашните служители на реда Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков за причиняване гибелта на Чората.

Според съда, през ноември 2005 година при ареста на Ангел Димитров, който умря в хода на задържането, някогашните служители на реда са работили в изискванията на " възможен предумисъл " - не са желали да го умъртвят, само че им е било безразлично дали ще почине, защото са " траяли с насилието върху него, като макар виковете му, че се задушава, не са прекратили насилието над него, а са траяли с ударите и когато е спрял да вика ".

Главният прокурор Сотир Цацаров желае преразглеждане на делото, а роднините на служителите на реда - те да бъдат освободени от Бобовдолския затвор.

Светла Иванова, брачна половинка на Иво Иванов: Нашите мъже не заслужават и една минута да са там, където са сега, мен даже ме е позор да нарека мястото. Те не са надвишили по никакъв метод правата си. Нели Механджийска, брачна половинка на Борис Механджийски. Петима служители на реда стоят в пандиза без виновност. Искаме да получим правдивост, желаеме делото да бъде обновено.
Първоначално служителите на реда бяха приети за отговорни от Софийския боен съд в съзнателно ликвидиране, а след това - след години преразглеждане и връщане на делото по правосъдни инстанции - оправдани през 2011 година През 2014 година роднините на Чората осъдиха България в Европейския съд по правата на индивида, а преди седмици служителите на реда дефинитивно бяха наказани от Върховен касационен съд.
Валентин Попов, ръководител на СФСМВР: Ние не одобряваме за потвърдено, че петима чиновници на Министерство на вътрешните работи, подбрани на инцидентен принцип, са отишли да си правят работата за да лишават човешки живот.
Адвокътът на фамилията на Чората Васил Василев показва, че експертизите, признати и от съда, ясно демонстрират: Чората е умрял вследствие задушаване от упражнено полицейско принуждение върху него.
Васил Василев, юрист на роднините на Ангел Димитров. Става въпрос за десетки увреждания, по главата, по тялото. Описани още в огледа на натрупа, по-късно обсъждани от движимостите лица. Именно тези следи от принуждение демонстрират, че Ангел Димитров не си е предизвикал самичък задушаването. Това е деяние на външна мощ, която се е изразила в многочислени удари, напън върху тялото и застраховане на най-малко 6-7 минути неспособност да има приток на въздух, вследствие на което той е умрял.
Според юрист Василев, настояването на Сотир Цацаров не е основателно, поради обстоятелството, че до момента точно прокуратурата е поддържала обвиняването против петимата служители на реда.

Върховният касационен съд ще заседава на закрито съвещание дали да пусне на независимост петимата някогашни служители на реда на 14 юни. Близките на наказаните събират подписка до президента Румен Радев с искане те да бъдат помилвани.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР