От 9 май 2024 г. до 31 юли 2024 г.

...
От 9 май 2024 г. до 31 юли 2024 г.
Коментари Харесай

Временно се въвеждат противоепидемични мерки заради разпространението на коклюш

От 9 май 2024 година до 31 юли 2024 година се вкарват краткотрайни противоепидемични ограничения поради епидемиологичното разпространяване на коклюш. Това е посочено в заповед на министъра на опазването на здравето в служебния кабинет доктор Галя Кондева.

Мерките плануват районните здравни инспекции да провеждат на районно равнище осъществяването на имунизации против коклюш по избор на бременни дами с документиран интервал на бременността сред 27 и 36 гестационна седмица в това число. Имунизацията на бременните против коклюш е еднократна, целесъобразна и безвъзмездна и се прави с комбинирана ваксина против дифтерия, тетанус и коклюш (ацелуларна компонента) с понижено антигенно наличие. Ваксинирането ще се прави в имунизационните кабинети на районните здравни инспекции и/или в основани за задачата имунизационни кабинети в избрани от тях лечебни заведения.

Очаква се епидемиологичното разпространяване на коклюш в страната да продължи и през идващите месеци, се показва в отчета на основния държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Причините за епидемиологичното разпространяване са внезапното повишаване на броя на заболелите и мощно заразният темперамент на причинителя, показва доцент Кунчев. Изчислената моментна заболяемост от коклюш в страната неколкократно надвишава фоновата годишна заболяемост през последните 40 години. Най-висока заболяемост от коклюш се регистрират в София–град, Софийска област и в област Кюстендил, а минимум регистрирани случаи има в областите Добрич, Пазарджик и Хасково, се добавя в отчета. В областите Габрово, Силистра и Смолян към момента не са обявени случаи на коклюш.

Най-висока е заболяемостта от коклюш измежду децата под едногодишна възраст, следвани от децата на възраст 10-14 години. Регистрираните случаи на коклюш измежду хора над 20-годишна възраст са 62, се прибавя в отчета. От всички приети в болница – 92-ма пациенти, 41 са деца под една година, като при 13 от тях са регистрирани затруднения.

Сред заболелите от коклюш пациенти 50 деца са без нито една имунизация, а други 20 деца са с незавършена съществена имунизация. От тези общо 70 деца 40 не са навършили една година.

Без данни за имунизации са 60 от болните, като 49 от тях са на възраст над 20 години. С постоянни за възрастта имунизации са 351 души или 60% от докладваните случаи на коклюш.

Източник на инфекцията при коклюш е болният с типично или атипично протичане, като през първите дни на болестта се отделят най-голямо количество бактерии. Заразността е доста висока, като може да доближи до 75-90% (почти всички контактни лица могат да заболеят от коклюш). В изследвания е открито, че едни болен може да болести до 15-17 други лица, добавя в отчета си доцент Кунчев.

Регионалните здравни инспекции всеки понеделник ще изпращат в Министерството на здравеопазването информация за броя на осъществените имунизации на бременни. Здравните инспекции, на които е обявен случай на коклюш, ще правят епидемиологично изследване и ще предписват нужните противоепидемични ограничения във връзка с болния, контактните му лица и външната среда.

При вписване на случай на коклюш в проведен детски и училищен колектив да се засилят ограниченията по проветряване, влажно разчистване и стерилизация на повърхности и под, да се обезпечат задоволително количества течен сапун, подобаващи биоциди за стерилизация на ръце и салфетки за еднократна приложимост за подсушаване на ръцете във всяко санитарно помещение, както и в тоалетните за всички деца и за персонала; да се организира ежедневна инспекция на деца и възпитаници за съществуване на клинични признаци за заразна болест, включващи съществуване на хрема, кашлица, обрив и други, като детето/ученикът с проявени признаци не се позволява в или се отстранява от детския/ученическия колектив, се добавя в заповедта. Посещение в детското заведение или в учебно заведение е допустимо след даване на медицински документ от доктор, че детето не е заразно болно.

Националният център по заразни и паразитни заболявания, районните здравни инспекции в София, Варна, Плевен, Пловдив и Стара Загора да провеждат опцията за осъществяване на лабораторна диагностика на болни, избрани като вероятен или евентуален случай на коклюш, се добавя в документа. Лекарят, със единодушието на болния или на негов родител, настойник/попечител, може да вземе клинична проба (назофарингеален секрет) за осъществяване на гратис лабораторно проучване по метода RT-PCR и да я изпрати, посредством районната здравна ревизия, на територията на региона, на която работи, до Националния център по заразни и паразитни заболявания или на районна здравна ревизия.

Всички общопрактикуващи лекари да създадат обзор на имунизационния статус на децата от пациентския си лист, подлежащи на имунизация и реимунизация против коклюш и да подхващат дейности за своевременното им ваксиниране при постигане на съответната възраст и без голословно отсрочване, се прибавя в заповедта.

Към момента в страната са регистрирани 843 случая на коклюш, съобщи на брифинг през днешния ден в Министерския съвет служебният министър на опазването на здравето доктор Галя Кондева. Данните на Националния център по заразни и паразитни заболявания от 7 май посочваха, че от началото на годината записаните случаи на коклюш в страната са 797. В седмицата 29 април – 5 май 2024 година са регистрирани 189 случая на коклюш, а в предходния седемдневен регистриран интервал са регистрирани 291 случая.

В началото на април в две столични лечебни заведения починаха две бебета, които са били инфектирани с коклюш, като и двете деца не бяха навършили двумесечна възраст.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР