Протест с искания Върнете защитниците на Мариупол, Освободете азовци и

...
Протест с искания Върнете защитниците на Мариупол, Освободете азовци и
Коментари Харесай

Украйна протестира срещу изложба в Италия за възстановяването на Мариупол при руснаците

Протест с претенции " Върнете бранителите на Мариупол ", " Освободете азовци " и други, извършен в центъра на Киев на 03.12.2023г. Снимка: АП

Украинското министерство на външните работи назова " провокация " галерия, проведена в италианския град Модена, отдадена на просперитета на град Мариупол при съветската окупация, съобщи украинската новинарска организация Укринформ, като се базира на изказване на представителя на външното министерство Олег Николенко.

„ Изложба в Модена, която показва по този начин наречения „ разцвет “ на окупирания от Русия град Мариупол, е провокация. Украинското министерство на външните работи към този момент е изпратило указания до посолството на Украйна в Рим за правене на публично несъгласие “, сподели Николенко.

Според него на публично ниво Италия поддържа изрично суверенитета на Украйна и нейната териториална целокупност. В този смисъл министерството чака от Италия подобаващ отговор във връзка с това пропагандно събитие, добавя Николенко.

По-рано в обществените медии беше оповестено, че Модена ще бъде хазаин на събитие, отдадено на хипотетичното „ бързо възобновяване “ на Мариупол под съветската окупация.

Италианското издание " Модена тудей " показва, че става дума за конференция за възобновяване на Мариупол, проведена от Културната асоциация " Русия-Емилия Романя " в общинска зала в града. Проявата е планувана за 20 януари и с изключение на конференция включва и галерия. Във форума ще вземат участие ръководителят на Асоциацията Лука Роси, генералният консул на Руската Федерация в Италия Дмитрий Штодин, италиански представители на Международното придвижване на русофилите и други

Проявата породи дискусия и в самата Италия, отбелязва италианското издание. Паоло Дзанка, районен представител за Модена на центристката партия " Действие ", напомня, че Мариупол " е знак на невъобразими ужаси ", осъществени от съветските сили. Той напомня за бомбардирането на трагичния спектакъл в града, при което са починали 600 души и споделя, че това е едно от най-големите военни закононарушения, осъществени в Украйна от началото на съветската инвазия и прието за такова и от " Амнести интернешънъл ".

Същото е мнението и на италианското придвижване " Редом до Украйна ", което напомня, че конференцията е една обидна демонстрация, отдадена на един опустошен град от руснаците, " който сякаш се възраждал с помощта на съветското наличие в него, което наличие е провокирало гибелта на над 50 000 души и е унищожило цялостен един град ".

Регионални представители на италианската партия " Повече Европа " също напомнят, че тя е заставала постоянно на страната на украинския народ против режима на Путин и изисква инспекция дали отдаването чартърен на общинска зала за гореспоменатата демонстрация дава отговор на общинските правила в тази тенденция.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР