Протеинът е хранително вещество, съставено от аминокиселини, което е необходимо

...
Протеинът е хранително вещество, съставено от аминокиселини, което е необходимо
Коментари Харесай

Храни, богати на протеини

Протеинът е хранително вещество, формирано от аминокиселини, което е належащо за верния напредък и действие на човешкото тяло. Докато тялото е способно да създава някои аминокиселини, незаменимите аминокиселини би трябвало да бъдат получени от източници на скотски или растителен протеин.

Въпреки че се води спор по отношение на това какво количество протеин би трябвало да се употребява дневно, то би трябвало да се означи, че неналичието на протеин може да докара до нарушавания в растежа, загуба на мускулна маса, понижен имунитет, намаляване на сърцето и дихателната система, а в някой случай даже и до гибел.

Американският Институт по медицина предлага при всеки възрастен най-малко по 0.8 г протеин за всеки кг телесно тегло дневно. Поемането на по-малко от това количество се смята за нездравословно. Ето едни от най-богатите на протеин храни.

Сирене

От всички сирена с най-високо наличие на протеин е пармезан - 41.6 г на 100 грама порция, последван е от моцарела и швейцарските сирена - към 28-30 година Оказва се, че меките сирена, сметана, крема сирене са със минимум протеин - към 16 г за порция.

Козе сиренето също е добър източник на протеини. Около 20 г от него съдържа 5 г протеин.

Нискокалорично, вкусно и желано от трениращите, е сиренето котидж. На тип наподобява на извара, с ниска калоричност е, обезпечава доста протеин, предизвиква отслабването, държи ви сити дълго време и съдържа още куп потребни детайли. От 100 г сирене котидж може да си набавите към 11 г протеин.

Тофу

Небезизвестното тофу също попада измежду сирената с високо наличие на протеин. В 100 г от соевото сирене се съдържат 8.9 г от детайла. Известно е с позитивното си влияние върху сърдечната активност, холестерола и нервната система.

Боб и бобови растения

Колкото по-стар, по-голям и по-зрял е бобът, толкоз повече протеин получавате с него. Той е с високо наличие на фибри, калций и желязо, само че се оказва и един от най-хубавите източници на аминокиселини, които са толкоз нужни за човешкото тяло.

Грахът също спада към потребните източници на протеини. Засищащ, апетитен и несъмнено - с високо наличие на детайла, от който се интересуваме. В чаша грах се съдържат цели 10.25 г протеин и малко мазнини. Източник на витамини и скъп антиоксидант, който се грижи за положителното положение на кожата, косата и зрението. Насърчава положителната мозъчна активност и вярното храносмилане.

 Агнешките котлети имат протеин

Постно телешко и говеждо месо.

За да получите допустимо най-чист протеин е добре да изберете постно месо. Телешкото и говеждото месо съдържат към 36 г протеин на 100 г порция.

Печена тиква, тиквени и динени семки.

Тиквата и тиквените семки обезпечават към 33 г протеин на 100 година Заедно с динените семки те са от семената и ядките с минимум калории.

Бадеми

Един от най-хубавите източници на растителен протеин. Изобилстват от потребни субстанции, поради които се предлага при здравословното хранене. Това са ядките с най-високо наличие на калций. Около 40 г бадеми съдържат 10 г протеин.

Пилешко, агнешко и свинско

Хубаво е както и с всички останали меса да избирате постно месо като тези меса дават от 30-33 г протеин в 100 година Пилешкото месо може да ви набави огромна част от целесъобразни дневен банкет на протеини и в това време доста малко мазнини и никакви въглехидрати. Подходящо е за хората, които упражняват, с цел да натрупат мускулна маса. Хубаво е да се употребява без кожа, защото тя съдържа по-голямо количество мазнини, а и мъчно се усвоява от организма. Пилешкото месо съдържа витамин B, поради което е хубаво да се употребява от хора с диабет, сърдечни проблеми, висок холестерол. Насърчава умственото развиване.

Риба и хайвер

Рибата е доста потребна и здравословна храна. Не инцидентно се предлага нейната консумация най-малко един път седмично. Тя е превъзходен източник на протеин като според от типа и ни доставя с към 26-30 г за една порция. Сьомгата е един от най-хубавите източници на протеини измежду рибите и източник на потребни омега-3 мастни киселини. Съдържа още редица потребни субстанции. Консумацията на сьомга подкрепя укрепването на сърдечното здраве, костите, усъвършенства положението на кожата и зрението. Един от обичайните и най-вкусни способи за подготвяне на филе от сьомга е посредством задушаване. От 100 г филе може да си набавите 28 г протеин.

 Лещата е богата на протеини

Леща, варива и фъстъци

Те са превъзходен източник на растителен протеин, като лещата обезпечават най-вече - към 25.8 г за една порция, а фъстъците - 23.7 година Тя съдържа доста от витамините от група B и още редица потребни детайли като желязо, фибри, магнезий и така нататък Съдейства за положителното храносмилане и управлява равнищата на захарта в кръвта.

Със сигурност като дребни всички сте хапвали пакетче леблебия. Това е доста хубаво, защото това в действителност е към този момент известния и у нас нахут. Варивото е здравословна храна, участващата в менюто на хората, които се борят с ненужно тегло. към 100 г нахут съдържа 8.8 г протеин, малко мазнини и не толкоз доста въглехидрати. Нахутът е богат на желязо и е препоръчвана храна при бременност. Освен това намалява високия холестерол.

Друга доста известна суперхрана, която доставя с изключение на огромна доза протеин и още други потребни субстанции, е киноата. Тя не съдържа глутен, ето за какво е подобаваща за хора с нетърпимост към него. В 100 г от варивото се съдържа 4.4 г протеин.

Чия

Изключително потребна суперхрана, съдържа букет от потребни субстанции, обуславящ нейните невероятни здравословни свойства. Изобилие от протеин, омега 3 мастни киселини, цинк, калий, фибри и така нататък Благодарение на високото наличие на протеин, което доставя на организма, чията се грижи за поддържането на положително сърдечно здраве, повишение на концентрацията и паметта, понижаване на тежестта, възстановяване на настроението и други.

Яйца

Яйца са един от най-консумираните храни, осигуряващи протеин. Освен него, те съдържат всички 9 аминокиселини, от които организмът ни се нуждае. От 1 яйце може да се набави 8 г протеин. Консумацията на яйца спомага за ускорение на метаболитните процеси, възстановяване положението на кожата и сърдечната активност.

 Супата от спанак е богата на протеин Снимка: Диляна

Спанак

Вероятно първото, което ви пристигна на разум, щом чуете за този потребен зарзават, е високото му наличие на желязо. Е, с изключение на него, спанакът е скъп източник и на протеини и още детайли, които способстват за общото положително здравословно положение на организма и тялото. В към 200 г спанак се съдържат 6 г протеин, малко количество въглехидрати и никакви мазнини.

Царевица

Може да си набавите 4 г протеин, хапвайки обичаната царевица и по-точно - 100 г от нея. Царевицата спомага за намаление равнищата на неприятния холестерол, управлява кръвната захар, грижи се за сърцето и за паметта. Това са част от потребни свойства на този обичан зарзават.

Броколи

Не всеки ги обича, а са толкоз потребни. Със своя характерен усет, броколите могат да допринесат доста за нашето положително здраве. Подпомагат сърдечната активност, укрепването на костите, спомагат за по-добра памет и зрение. Улесняват храносмилането и поддържат организма утолен. В 100 г броколи се съдържат 2.8 г протеин.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР