Просветното министерство до дни ще започне подготовката на програма за

...
Просветното министерство до дни ще започне подготовката на програма за
Коментари Харесай

Подготвя се програма за студенти по водородни технологии

Просветното министерство до дни ще стартира подготовката на стратегия за образование на студенти по водородни технологии, които ще с ав основата на зелената промяна на европейската стопанска система. Това сподели министърът на образованието и науката акад. Николай Денков на среща за бъдещето на водорода в България, провела с ев петък.

" Да забележим по какъв начин да свържем експертизата на Института по електрохимия и енергийни системи с това, което имаме в Софийския, в Химико-технологичния и в Техническия университет в София, тъй че всеки да си откри мястото в една обща стратегия за образование ", сподели Денков.

Той цитира мисълта на английския публицист и академик Артър Кларк, че " всяка технология наподобява на елементарните хора като магия ". " Нашата задача през идващите няколко години е да превърнем една фантазия в работеща магия. Това се е случвало доста пъти и особено тематиките за електричеството постоянно са били образец в това отношение - от жабешките бутчета, които Волта с неговите акумулатори е оживявал, през уравненията на Максуел, стигайки до всички приложения на електричеството на електромагнетизма, които има през днешния ден ", разяснява той, представен от пресцентъра на ведомството му.

" Истината е, че това развиване постоянно е отнемало десетилетия. А в този момент задачата е да реализираме тази магия за две-три години. За благополучие България има обичаи. Има и доста предпочитание и хъс да се включим по най-хубавия вероятен метод ", добави просветният министър.

Дискусионната среща " Бъдещето на водорода в България " е проведена от Министерството на нововъведенията и растежа, а присъединяване в нея взеха и министърът на нововъведенията Даниел Лорер и еврокомисарят по нововъведения, научни проучвания, просвета, обучение и юноша Мария Габриел.

" Войната в Украйна подтиква Европейски Съюз да стартира извънредно дейна политика за енергийната самостоятелност на целия континент. Днес повече от всеки път би трябвало да ускорим прехода към тази цел. Водородът за Европа може да играе основна роля за бъдещата енергийна самостоятелност и за постигането на въглеродна индиферентност ", съобщи при откриването на форума Лорер.

" Въпросът е по какъв начин Европа намира заместващи самостоятелни енергийни източници. ВЕИ-тата ще бъдат въведени в стопанската система с огромна скорост, а водородът ще ги добавя като една от системите за предпазване на свръхпроизводствена сила ", добави той.

Еврокомисарят Мария Габриел разяснява, че развиването на мощна атомна стопанска система ще способства за надеждни енергийни системи и енергийна самостоятелност.

" Ето за какво в границите на ресора ми направих предложение в пакета RePоwerEU да бъдат удвоени водородните долини в Европа до 2025г. Предвиждаме в допълнение финансиране за планове за водород на стойност 200 млн. евро по линия на " Хоризонт Европа " и в границите на публично-частното партньорство " Чист водород ". Предложих и нова самодейност по стратегия " Еразъм+ " за развиване на нужните умения за водородните специалности. Работим тя да започва още през 2023 година “, сподели още Мария Габриел.

В дискусионната сесия бяха обрисувани вероятностите за иновационни планове в региона на водорода, както и опциите за устойчива промяна от въглеродно интензивна към зелена атомна стопанска система в страната. Зам.-министърът на нововъведенията и растежа Карина Ангелиева показа и опциите от новия програмен интервал, свързани с научни проучвания и нововъведения във водорода.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР