Просто отказах да се предам, призна по-късно шампионът за финала

...
Просто отказах да се предам, призна по-късно шампионът за финала
Коментари Харесай

10 години от първата АТП титла на Григор Димитров

Просто отхвърлих да се предам, призна по-късно първенецът за финала в Стокхолм
Времето минава, приятните мемоари не престават да топлят.

Точно преди 10 години Григор Димитров направи следващото си влизане в историята на българския тенис.

На 20 октомври 2013 година в Стокхолм най-голямата звезда на този спорт у нас при мъжете завоюва първата си купа от календара на АТП. На финала в шведската столица геният от Хасково обърна 2:6, 6:3, 6:4 испанския ас Давид Ферер, тогава трети в международната класация и подложен под №1 в схемата на шампионата.

По този метод Димитров взе поправителния си изпит, откакто още при започване на сезона стигна първия си край в АТП, само че в дуела за купата в Бризбейн отстъпи в два сета на шотландския войник Анди Мъри.

По време на присъединяване си в Стокхолм 22-годишният Григор се намираше в внимателен интервал от бъдещата си суперуспешна кариера. Той тъкмо бе напуснал шведската академия Good to Great, защото към този момент се бе ориентирал към главен престой в Лос Анджелис (познайте за какво - имението на Мария Шарапова в Манхатън Бийч на брега на Атлантическия океан). Така треньорът от академията Микаел Тилстрьом нямаше опция да бъде непрестанно с него. В началото на октомври Григор разгласи, че ще работи с известния австралиец Роджър Рашийд.

В шведската столица Димитров стартира с победа над Мариус Копил (Рум), след това в профил немския колос Ян-Ленард Щруф, Кени де Скепер (Фр), сънародника му Беноа Пер, преди да стигне до мача с испанеца.

Победата над Ферер изкачи Григор до 22-о място в международната класация.

Години по-късно в диалог с легендата Рафаел Надал нашият тенисист разяснява купите си. Феновете чакаха да сложи под №1 тази от финалите на АТП в Лондон през 2017 година, която му обезпечи третото място в класацията на АТП. Отговорът обаче бе друг.

“Първата купа ми е най-ценната. Когато отпътувах за Швеция, бях в серия от загуби в първи кръг. Като че ли това бе най-дългата сходна серия в кариерата ми досега. Но в Стокхолм започнах да играя добре и евентуално това бе резултат от здравите тренировки. На финала трябваше да срещна Ферер, а това в никакъв случай не е добре. Но бях твърдо решен да дам всичко от себе си

След като изгубих първия сет, при промяната на полетата си споделих, че няма да изгубя и мача. Просто отхвърлих да се предам. Започнах да мисля положително и тази настройка в последна сметка даде резултат. Много бях удовлетворен ”, сподели Димитров.

Освен упоменатите две трофеи той има още 6 - в Акапулко, Букурещ и Лондон (Куинс) през 2014 година, в Бризбейн, на Sofia Open и на “Мастърс 1000 ” в Синсинати през 2017 година

За страдание, след историческия триумф в зала О2 в Лондон Димитров няма извоюван шампионат. Но упоритостта сякаш още е жива. Доказателство са финалът в Женева и полуфиналите в Ротердам, Вашингтон, Чънду и на “Мастърс 1000 ” в Шанхай през този сезон. Дали пък сбирката от купи на Григор няма да се усили? Феновете нямат нищо срещу. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР