Пропуски при изграждането на в периода 2006-2008 г., свързани както

...
Пропуски при изграждането на в периода 2006-2008 г., свързани както
Коментари Харесай

Георги Терзийски: Пропуски в строителството на АМ „Люлин” през 2006-2008 г. са причина за срутищата

Пропуски при построяването на в интервала 2006-2008 година, свързани както с технологията на прекосяването през траншеите с разгърмяване на масива, което нарушава неговата резистентност, по този начин и при укрепването на откосите, са причина за срутищните процеси в този момент, заяви в ефира на Българска национална телевизия, ръководител на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “. Откосът, който укрепихме след сриването в събота вечерта, не е бил очакван за подсилване и обмрежване при стартирането в употреба на автомагистралата преди години, която през днешния ден е част от Автомагистрала „ Струма “, добави още той. Автомагистрала „ Люлин ” е издигната при тези дадености на трасе и геология и това което би трябвало да вършим в този момент е превантивно да почистваме джобовете на защитните мрежи и посредством наблюдения да откриваме риска от сриване, сподели Терзийски.
Председателят на АПИ напомни, че през вчерашния ден към 18:30 ч. беше възобновено придвижването в платното за Кулата на след два дни на усилена работа на алпинистите в тежки атмосферни условия. Преминаването по сектора е безвредно, скатът е обрушен и напълно е обмрежен с нова мрежа. Принуждаваме се да усложняваме пътуването на хората, с цел да ремонтираме тази очевидно не добре построена автомагистрала в оня интервал, сподели Терзийски и уточни, че за разлика от една къща, която в случай че е зле издигната може да се събори и да се построи на друго място, то магистрата не може на друго място да се направи и по тази причина се постанова да се ремонтират пропуските. Терзийски изясни още, че за разлика от свлачищата срутищния развой се образува за доста малко време и това се дължи на внезапните температурните амплитуди и овлажняването на скатовете. Водата влиза в пукнатините замръзва, размразява се и това отключва срутищен развой, уточни той. Председателят на УС на АПИ заяви, че сега специалистите на регионалните ръководства и поддържащите компании правят денонощни огледи на пътната мрежа дружно и с инспекторите на тол контрола. Там където се забележи риск от срутищен развой е разпоредено секторът да бъде обезопасен, а при нужда и да бъде лимитирано придвижването по него, с цел да стартира спешно обрушване на ската.
 Министерство на регионалното развитие кани учени да борят срутищата Министерство на регионалното развитие кани учени да борят срутищата
В огромна част от територията на страната, в планинските области, по републикански и общински пътища и в обитаеми места има задействани с...
По мотив започващия през днешния ден ремонт на 16,5-километровия сектор от Автомагистрала „ Тракия ” сред отбивката за Автомагистрала „ Марица ” и п. в. „ Чирпан-Изток ”, част от така наречен „ нагъната автомагистрала “, построена и пусната в употреба в интервала 2006-2007 година, Георги Терзийски уточни, че гаранционния период по нормативна уредба за ремонтни действия е 3 година и той е друг от този при построяването на нови магистрални сектори, който е 7 година Председателят на АПИ заяви, че следва ремонт на сектора при 234-ти км от Автомагистрала „ Тракия ” в област Бургас. В правата от дъждовете и интензивния трафик се отвориха дупки и те са запълнени със студена асфалтова примес. Възложено е правенето на план за ремонт и на този сектор от автомагистралата, заяви Терзийски.
Друг значим обект, на който се работи, е обновяването на тръбата за София на тунел „ Витиня “. Георги Терзийски изясни, че е имало заплаха от сриване на оборудването преди началото на строителните действия. През 2019 година и 2020 година след проучване с георадари и след обширен разбор на метода, по които е осъществено строителството на тунела е открито, че не е положена хидроизолация по дължината на цялата тръба. Водите от скатния масив са довели до компрометиране на структурата, което е причина за удължаването на ремонта. В момента всички съществени действия са завършили и следва монтирането на LED осветяване и видео наблюдението. Очакваме доставката от Германия, която се забави с към месец, и се надявам до 2 месеца тунелът да бъде отворен за придвижване, заяви Терзийски. Той изясни още, че сред двете тръби на тунела са издигнати три напречни връзки, с цел да дава отговор „ Витиня “ на всички европейски наставления за сигурност на тунелите.
Председателят на УС на АПИ уточни, че в този момент се обезпечават доста повече средства за качествени поправки на пътищата, изключително на третокласната мрежа, и през предходната година вложените средства са в пъти повече в сравнение с през 2019 година Бюджетът за настоящ ремонт и поддържане за 2021 година е повишен двойно спрямо миналата година, сподели Георги Терзийски. Той заяви, че следва ремонт на третокласния път Първомай - Асеновград, построен преди 60 години. В началото на годината е предоставено правенето на план за предпазен ремонт на пътя. След като той бъде одобрен, ще се обезпечи поетапно финансиране за неремонтираните 20 км от пътя, и правата ще бъде актуализирана до края на т. г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР