Пропагандата на Кремъл оправдава войната срещу Украйна с твърдения за

...
Пропагандата на Кремъл оправдава войната срещу Украйна с твърдения за
Коментари Харесай

Кой повтаря тезите на Путин за Украйна в България

Пропагандата на Кремъл оправдава войната против Украйна с изказвания за нацисти, геноцид и нуклеарно оръжие. Международните организации отхвърлят тези обвинявания. В България това обаче не пречи на политици и публицисти да ги повтарят буквално.

Руската агитация към този момент е лимитирана в България, само че тя умее да приказва и на чист български. Тезите на Путин звучат безрезервно от националния ефир, от политически сили, от мнения в обществените мрежи.

Вероятно това е повода група интелектуалци да злоупотребата със свободата на словото и да припомнят, че българското законодателство не разрешава оправдаването и омаловажаването на закононарушения против мира.

Най-кратката формулировка за закононарушение против мира е замислянето или провеждането на военна експанзия в суверенна страна. Омаловажаването и оправдаването на сходно деяние не е предпазено от правото на независимост на словото.

на "специализирана военна интервенция " в тирада на 24 февруари. В тази тирада той разви главните си тези като това, че Украйна е ръководена от нацисти и е правила геноцид в Донбас.

Тук съпоставяме формалните тези на Путин, с които той аргументира нахлуването на Русия в Украйна, и тезите, които се изричат от негови представители в България.

Пълно или съвсем цялостно съвпадане установихме в тезите на партия "Възраждане ", Българска социалистическа партия и малкия екран ѝ БСТВ, обособени излъчвания на публичните Българска национална телевизия и БНР, няколко частни издания.
Какви са тезите на Путин
На 24 февруари Русия стартира война против Украйна. Това стана по едно и също време с тирада на президента Путин, в която той посочи следните съществени изказвания за войната:
Русия стартира „ военна интервенция “, с цел да отговори на опасност за нея самата. Заплахата е в това, че НАТО, и по-специално Съединени американски щати, са "превзели " Украйна още през 2014 година, на практика я ръководят, и я трансформират в "анти-Русия ". Тоест, войната е провокирана от НАТО и САЩ;Русия пази популацията на Донбас от "геноцид ", осъществяван от "нацисткото " ръководство в Киев. Москва упреква Украйна в това, че не е спазила Минските съглашения за възобновяване на мира в региона. Тоест, войната е провокирана от Украйна.
По-късно част от тезите бяха доразвити, освен персонално от Путин. Това стана, когато Америка и Европа започнаха да постановат наказания на Русия. Сред глобите беше и в страните, наложили рестриктивните мерки.

Ето главните тези на Кремъл:
Санкциите против Русия пречат на тези, които ги постановат. Наред с това Путин ги дефинира като "равносилни на оповестяване на война ";Спирането на съветски държавни медии в Европейски Съюз е посягане против свободата на словото, а войната е единствено мотив за тази цензура;НАТО е заречен да не се уголемява на изток след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, само че е излъгал;Украйна готви нуклеарно оръжие и е имала военно-биологична стратегия, финансирана от Съединени американски щати. Проверка на изказванията
Тезите на Москва се оборват от Организация на обединените нации, НАТО, Европейски Съюз, Червения кръст, Организацията за сигурност и съдействие в Европа(ОССЕ), Амнести интернешънъл, Хюман райтс уоч, Международната организация на труда, репортерите на място. Ето някои от тях.

„ Военна интервенция “. Агресор ли е Русия

Навлизането в суверенна територия с тежка бойна техника, което води до сражения сред две армии, е война. Организация на обединените нации дефинира събитията в Украйна като "руска експанзия ".

, че експанзията е война, беше министърът на защитата Стефан Янев :

"Да не бързаме да слагаме етикети дали е лимитирана военна интервенция или война обстановката в Украйна. Путин деликатно заобикаля използването на думата война. Доста фриволно се употребява тази дума “, сподели той в самото начало на експанзията, а два дни по-късно удостовери мнението си.

Янев беше уволнен, а след това загатна, че ще направи партия.

По същия метод съветската експанзия беше избрана и от журналиста от БНР Петър Волгин.

"Специализираната военна интервенция, която организира Русия сега, закъсня тъкмо с осем години ", написа той на 24 февруари във Facebook.

Имало ли е геноцид, осъществяван от Украйна, против хората в Донбас

Русия приказва за геноцид в Украйна през 2013 и 2014 година (тоест преди Москва да превземе Крим и да подкрепи окупацията на Донбас), след което изказванието задълго изчезва от общественото говорене.

Районът на Донбас от години е под всекидневно наблюдаване на ОССЕ, които изготвят. ОССЕ дефинира като погрешни изказванията на Русия за провеждан геноцид.

Според водача на парламентарната партия "Възраждане " Костадин Костадинов Русия „ пази сънародниците си “ в Украйна.

"Мирните поданици в Донецк и Луганск осем години бяха подлагани на боен гнет от страна на украинската войска. Много хора починаха ", написа още веднъж Петър Волгин във Facebook.

"Тази [украинска] тактичност беше в Донбас, в този момент се трансферира върху цяла Украйна. Тази власт е антиукраинска и ще отмъщава на своя народ оптимално ", сподели професорката в Софийския университет и член на Via Evrasia Дарина Григорова пред предаването "Демокрация " на Петър Волгин в частната ТВ1.

Съединени американски щати ли ръководят Украйна

Според Кремъл Съединени американски щати и Западна Европа са завладяли Украйна през 2013-2014 година, когато всеобщи митинги смъкнаха проруското ръководство на страната. Протестите започнаха откакто украинските управляващи отхвърлиха да подпишат съглашението за асоцииране на Украйна с Европейски Съюз и избраха по-силни връзки с Русия.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски беше определен за президент през 2019 година На първия тур за него гласоподаваха над 30%, а на втория тур - 73,2%. На изборите няма съществени нарушавания.

Според водача на „ Възраждане “ Костадин Костадинов украинското държавно управление, както и българското, е ръководено от Съединени американски щати.

В понеделник Костадинов заяви, че има, защото по думите му е водач на проруска партия.

Според журналиста Явор Дачков , гостуващ в предаване на Георги Любенов по Българска национална телевизия на 5 март, „ повода за тази война не е Украйна, а настъплението на американците към границите на Русия (...) Тази война стартира, тъй като Съединени американски щати проведоха прелом [в Украйна] “.

Според Дарина Григорова , Западът има съучастничество в украинските митинги от 2014 година Тя сподели това пред Петър Волгин , в негово предаване в частната ТВ1.

Обещавал ли е НАТО, че няма да се уголемява на Изток; Била ли е принудена Русия да се отбранява от Съединени американски щати

Официален документ с сходно наличие не съществува. През 2014 година в свое изявление Михаил Горбачов декларира, че сходни задължения в никакъв случай не са поемани от Запада към Русия.

През 1993 година тогавашният съветски президент Борис Елцин пък написа на американския сътрудник Бил Клинтън, че разширението на НАТО в Източна Европа „ не води автоматизирано до превръщане на алианса против Русия “, както и че страни, които са били част от Варшавския контракт, имат право, като суверенни, да се причисляват към НАТО.

"Тогава на Горбачов му обещаваха, че в случай че Съветският съюз се съгласи с обединяването на Германия и изтегли войските си оттова, НАТО няма да се уголемява на изток. Дали от нелепост, дали заради някакви други аргументи, Михаил Сергеевич реши да повярва на това. И Русия се оказа излъгана ", сподели в собствен коментар по предаването си в БНР Петър Волгин на 19 февруари.

Според преподавателя в Софийския университет и някогашен народен представител от Българска социалистическа партия проф. Иво Христов войната в Украйна в действителност е реакция на Русия против Съединени американски щати и тяхната експанзивна политика.

"Последната линия бяха опитите Украйна да бъде вкарана в НАТО. Това означаваше, че в случай че бъдат ситуирани съвременни военни съоръжения в Харков, полетното време до Москва е 5 минути. Русия щеше да е сложена в състояние сама да си направи харакири или да отдалечи тази заплаха. Съединени американски щати сложиха Русия в цугцванг ", сподели той в предаването "Не се опасявай " по телевизия Евроком на 2 март.

Дали глобите вършат Москва по-силна, а Европа - по-слаба

Санкциите, наложени на Русия от 2014 до през днешния ден, срутват всяка опция Русия да финансира войни отсега нататък. Както предупреждаваха Съединени американски щати, Канада, Англия и Европейски Съюз, това са най-мащабните наказания, налагани в миналото на която и да било страна.

Русия е блокирана от финансови интервенции в четири валути и извадена от системата за интернационалните разплащания SWIFT, до нея не могат да доближават технологии, които поддържат производството, а политиците и бизнесът ѝ са с блокирани сметки, имущество и достъп до света.

Налагането на наказания на Русия е тематика, която разделя българските политици от доста години, само че войната изведе въпроса на друго равнище.

В Народното събрание срещу глобите са Българска социалистическа партия и "Възраждане " . Първите гласоподаваха с "въздържал се " по текст от парламентарна декларация, отдаден на глобите, а вторите - "против " (макар че всички осъдиха дейностите на Русия в Украйна).

Лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова подсети, че партията ѝ е против глобите още от 2014 година, с аргумента, че те са неефективни и от тях страда българският народ, стопанската система и енергетиката. Българска социалистическа партия е част от ръководещата коалиция.

Според Петър Волгин , който води предаване в публичното БНР, глобите, наложени през 2014 година, са създали.

Готви ли Украйна нуклеарно оръжие и има ли военно-биологична стратегия, финансирана от Съединени американски щати

Тези обвинявания са напълно нови и към този момент не се откриват в изказвания, правени преди 2022 година

На 21 февруари Путин сподели, че Украйна употребява руски технологии, с цел да развива нуклеарно въоръжение, което да употребява против Русия. По-късно съветски военни излязоха с публично изказване за „ военно-биологичната стратегия “ на Украйна, финансирана от Съединени американски щати. Подобни изказвания отправяха и представители на съветски посолства в няколко страни.

Украйна не има нуклеарни оръжия от 1994 година, когато целият ѝ нуклеарен боеприпас отива в Русия.

Нито една интернационална институция не е установявала развиване, нито подготовка за развиване на нуклеарно оръжие в Украйна.

Различни теории загатват за съществуването на „ военно-биологични комплекси “, финансирани от Съединени американски щати в Украйна, само че и за това няма доказателства.

В обществените мрежи се популяризират хиляди документи с подвеждащо наличие по тази тематика. През годините сходни материали са оповестени и от българката Диляна Гайтанджиева , а неотдавна припомнени по малкия екран на Българска социалистическа партия, БСТВ, в предаването на някогашния народен представител от НФСБ Велизар Енчев .

Според Явор Дачков "има доста информация за това, че са готови нуклеарни оръжия, за това, че има биологични лаборатории ".

В последните седмици тезата беше подхваната от тайното придвижване в Съединени американски щати QAnon , известно с поддръжката си за Доналд Тръмп и с пропагандата против имунизациите.

В Украйна няма нито една лаборатория, която да е класифицирана на равнище за развиване на най-опасните патогени.

Цензура ли е възбраната да омаловажаваш войната

Първият, който подсети, че отричането и грубото омаловажаване на закононарушения против мира и човечеството, не е изричане на мнение, а е закононарушение, беше юрист Александър Кашъмов . Последваха същите предизвестия от страна на някогашния външен министър Соломон Паси , на интелектуалци и депутати. Те се базират на член 419а от Наказателния кодекс.

България, Европейски Съюз и Съединени американски щати, благосъстоятелност на страната. Като причина Брюксел уточни „ дейности за дезинформация и манипулиране на информацията против Европейски Съюз и неговите страни членки “.

Телевизията на Българска социалистическа партия отстоява тезата на Путин - че това е цензура. Ръководството на БСТВ написа в декларация, че е затруднена с представянето на „ обективната истина “, поради „ невижданата цензура, наложена от Европейски Съюз на съветските осведомителни канали.

Депутатът от Българска социалистическа партия Александър Симов съпостави обстановката със заглушаването на западни медии като Би Би Си и Свободна Европа по времето на комунизма.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР