Промяната на плана за възстановяване, с който ще се кандидатства

...
Промяната на плана за възстановяване, с който ще се кандидатства
Коментари Харесай

Поне десет нови проекта и промяна на 1/2 от сегашните в плана за възстановяване

Промяната на проекта за възобновяване, с който ще се кандидатства за безплатни 12 милиарда лева от Европейска комисия, планува промени, включване на нови планове и смяна и доработване на половината от към този момент включените оферти от държавното управление на ГЕРБ. Плановете са окончателният вид да бъде импортиран за утвърждение на Брюксел до края на мандата на служебното държавно управление, а първите 13 % от сумата – към 1.6 милиарда лева, да дойдат до края на годината. Това разяснява вицепремиерът по еврофондовете Атанас Пеканов при доклада във вторник на свършеното на кабинета на Стефан Янев за първия месец от назначението му.

Срокът за внасяне на проектите за възобновяване и резистентност изтече в края на април, като преди дни от Еврокомисията оповестиха, че единствено България и още три страни – Малта, Нидерландия и Естония,. Според графика на Европейска комисия комисията има два месеца да се произнесе по документите и да ги съобщи за утвърждение от Съвета на Европейски Съюз, който пък има период от един месец за това. Още два месеца е срокът за превеждането на първите 13 на 100 от общата сума, с цел да може стопанските системи да получат свежи пари за плановете. Това значи, че най-късно през септември подалите до края на април проектите си ще получат тези пари. Същите периоди за утвърждение и разпределяне на парите важат и за внеслите по-късно документи. След това два пъти годишно страните ще могат да предявяват претенции за заплащане по плановете, само че преводите ще стават единствено при осъществяване на заложени междинни цели.

Средствата по Плана за възобновяване и резистентност не са застрашени, съобщи Пеканов.

“Отчитаме липса на транспарантен и изчерпателен публичен разговор в последната година по тематиката по какъв начин действа Механизмът и каква е ролята на страната, което разрешава да се популяризират разнообразни заблуди ", разяснява Пеканов.

" Скоро откакто Планът бъде импортиран, уповавам се в границите на нашия длъжностен кабинет, избраните средства ще се влеят в българската стопанска система и огромният въпрос не е дали ще дойдат през август или октомври, а в какво ще ги влагаме и по какъв начин това ще направи страната ни по-сигурна и просперираща ", уточни вицеприемиерът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР