Промяната е свързана с Националната програма за подобряване качеството на

...
Промяната е свързана с Националната програма за подобряване качеството на
Коментари Харесай

Решено: Гонят от градовете таралясниците, които замърсяват въздуха


Промяната е обвързвана с Националната стратегия за възстановяване качеството на атмосферния въздух в интервала 2018-2024 година, в която са препоръчани ограничения за понижаване на нездравословните излъчвания от транспортния бранш, като една от тези ограничения е обновяването на зоните с ниски излъчвания.

Общинските препоръки ще могат да лимитират придвижването на избрани категории транспортни средства на територията на съответната община и да основават зони с ниски излъчвания на нездравословни субстанции в случаите, когато има замърсяване на въздуха или при непостигане на нормите за замърсителите и отлаганията, посочени в наредби от здравния и екоминистъра, предава " Монитор ".

Целта е да се понижи трафикът и хората да се пренасочат към потребление на публичен превоз или да се употребяват по-нови и екологично по-чисти транспортни средства. Ще се лимитира придвижването на коли в избрана зона според от типа гориво.

Всяка община ще може да приложи мярката след решение на общинския съвет, определяйки типа на най-силно замърсяващите транспортни средства и реда за ограничение на тяхното придвижване.

Ще бъдат въведени 5 екологични групи, като още след 12 юли тази година при прекосяване на колите на механически обзор ще се издават и екостикери, с които ще се дефинира в коя група попада колата. В стикера ще има и чип с информация за транспортното средство, екологичната група и притежателя.

Всяка екокатегория ще бъде определяна на база на данните в свидетелството за регистрация за това каква категория има от Евро 2 до Евро 6, или съгласно датата на първа регистрация. Когато не е маркирана екологичната евронорма, ще се вземат резултатите от измерването на замърсяването, направено в техническия пункт.

Поради доста по-високите концентрации на замърсителите на атмосферния въздух през зимата възбраната за придвижване на избрани категории коли може да важи от 1 октомври до 31 март, показват като образцов интервал вносителите.

За извършители ще има санкция от 50 до 500 лв., надлежно с имуществена глоба в размер от 200 до 1000 лв..

Ограниченията няма да важат за транспортните средства със специфичен режим на придвижване като полицейските, противопожарните коли и колите за спешна помощ.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР