”Промяната е много видима. Както сте забелязали предполагам, той е

...
”Промяната е много видима. Както сте забелязали предполагам, той е
Коментари Харесай

Топ психолог разкри как Григор Димитров се е променил и посочи нещо много интересно в изказванията и интервютата му!

”Промяната е доста забележима. Както сте забелязали допускам, той е доста овладян в реакциите. Няма ги към този момент тези импулсивни реакции, които наблюдавахме по-рано в неговата кариера. Вижда се един доста по-сериозен самоконтрол. Той е забележим и очевидно съществува. Въобще това си личи и в изявленията му, доколкото проследявам разнообразни мнения и негови изявленията. Това е специфичен акцент в тяхната подготовка и резултатите се появяват незабавно. Виждате го доста по-сдържан, овладян по-скоро, доста по-контролиращ държанието и реакциите си, което няма по какъв начин да не се отрази и на играта му.” Това съобщи психологът на националния тим по художествена гимнастика и заместник-ректор на Националната спортна академия " Васил Левски” – проф. Татяна Янчева, която приказва за значимостта на логиката на психиката в спорта и забележимата смяна в Григор Димитров, представена от bTV.

Проф. Татяна Янчева не пропусна да подчертава, че днешният първокласен спорт е неосъществим без намесата на състезателен психолог. Но не епизодичната интервенция, а непрекъснатият надзор върху страстите на сполучливия състезател.

„ В днешно време, когато приказваме за първокласен спорт е неуместно да приказваме има ли или няма смисъл и какво е смисъла на спортната логика на психиката. Виждате, че спортът става все по-професионален, а оттова и психическото напрежение в спорта е извънредно огромно. Тоест, с цел да може един играч, а и треньор да се оправят с това напрежение и да покажат действителните си благоприятни условия е неуместно без работа в това направление.Като тук не приказваме за епизодична интервенция, приказваме за подготовка.

Не инцидентно в спорта се приказва за психическа подготовка, която да приготвя състезателите и треньорите от една страна да могат да поемат това напрежение, да се оправят с него, което пък от своя страна да даде опция те да покажат действителните си спортно механически благоприятни условия във всеки един миг.”

Във връзка с непостоянните изяви в играта на Григор Димитров през миналите години, тя не пропуща да разкрие за тежестта от упованията е голяма. Покаченото напрежение и публичният напън се оказват главен фактор за крайния победител.

За най-рутинираните състезатели е най-тежко. И тук съществува шанса на новобранеца, в случай че би трябвало малко в закачлив проект. Да, от един дебютант никой не чака нищо кой знае какво, като резултати и класиране. От един международен първенец, нали знаете, че чакат най-малко международен първенец да стане.

Един играч с доста богат спортно-технически опит – най-много с трофеи и завоювани триумфи е доста по-натоварен душевен, в сравнение с състезатели, които нямат сходна психическа тежест зад тила си. Защото упованията към тях са извънредно високи и хората не простят прояви на уязвимост. Те чакат от своите първенци да бъдат образец за съвършенство, чакат те да бъдат върха във всичко, което вършат, а това е извънредно натоварващо.„

„ След като си тръгнал да бъдеш, да ставаш огромен – това е част от битието ти. Няма по какъв начин да се скрият изключително в днешно време. Особено в тази обществена среда и освен това развиване на медиите. Те няма по какъв начин да се скрият. Въпросът е отново посредством психическата подготовка ние да ги научим да се оправят с всичко това, тъй че да могат да понесат всичко това, което съпътства елитният спорт.”

Сред най-важните фактори за триумфа на елитния състезател остава търсенето на салдото сред потреблението на тялото по най-правилния метод.

„ За да може той да употребява тези качества и то в изискванията не едно съответно съревнование, където знаете, че напрежението в действителност е голямо, общественият напън е голям, упованията на хората са големи. Особено в спортове, в които са с към този момент завоювани триумфи, изключително за състезатели, които имат доста богат опит и трофеи зад тила си. Това в действителност е доста мощно настоящ психически фактор. Тоест, за да можеш да покажеш спортно техническите си благоприятни условия на дадения стадий от подготовката си, ти би трябвало да си в оптимално психическо положение.”
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР