Промяна на таксите, събирани от Агенцията по вписванията, предвижда промяна

...
Промяна на таксите, събирани от Агенцията по вписванията, предвижда промяна
Коментари Харесай

Променят таксите, които плащаме в Агенция по вписванията

Промяна на таксите, събирани от Агенцията по вписванията, планува смяна в цените, която държавното управление предлага за публично разискване.

Целта е цените да се приведат в сходство със Закона за особените залози (ЗОЗ), тъй че таксите за предоставяните услуги по ЗОЗ от Агенция по вписванията да са авансово избрани и предвидими и да се уеднакви метода при определянето им.

Така потребителите няма да бъдат усложнение при пресмятане размера на таксата при поискване на услугата и вероятно закъснение на процесите по вписвания и оповестявания, в резултат на настъпилите законодателни промени. Определени са и такси за въведените нови електронни и други услуги, като се обезпечава опция за отдалечено подаване на заявление и осъществяване на информации и приемане на уверение чрез интернет.

За подаване на заявление за регистриране в Централния указател на особените
залози на контракт за необикновен залог и на контракт за продажба със опазване на собствеността до погашение на цената таксата става 140 лева За регистриране на контракт за лизинг таксата също ще е 140 лв., а на запор става 50 лв..

Ако обаче подадете заявките по електронен път, таксата пада на половина, планува планът.

Намаляването с 50 % на таксите за услугите, предоставяни по електронен път, ще се отрази удобно на следните заинтригуваните страни: залогодатели, длъжници, лизингодатели, банки, кредитори и други консуматори на регистъра, като по едно и също време ще им обезпечи опция за отдалечено подаване на заявление и осъществяване на информации и приемане на уверение чрез интернет.

Окончателно: Създават електронни партиди на парцелите у нас

За издаване на уверение или на заверено копие на книжен притежател, както и за осъществяване на писмена информация, се заплаща такса в размер 10 лева за първа страница и по 2 лева за всяка последваща.
 istock istock
За даване на истински електронни документи пък таксата ще е 5 лева за първа страница и по 1 лева за всяка последваща. Ако желаете достъп до цялата база данни от Централния указател на особените
залози би трябвало да платите годишна такса в размер 2600 лева

Предвижда се новите цени да влязат в действие от 1 април 2023 година,  когато се чака да бъде приключена в целокупност новата осведомителна система на особените
залози.
 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР