Променят правилата за издаване на ТЕЛК за част от хората

...
Променят правилата за издаване на ТЕЛК за част от хората
Коментари Харесай

Промени при ТЕЛК: Предлагат облекчение на процедурата за преосвидетелстване

Променят разпоредбите за издаване на ТЕЛК за част от хората с трайни увреждания. Това се чака да одобри служебното държавно управление, заяви министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров.

Ясен Бориславов е с бъбречна непълнота от 7 година Решението на ТЕЛК е за 100% трайно понижена продуктивност.

„ Няма случай в природата на човек, който е стигнал до една степен на увреждане и да са му се възстановили бъбреците, или да са му поникнали нови бъбреци. Поради което, ходенето на всеки три години в тези институции е безусловно безсмислено “, разяснява Ясен Бориславов.

Той изясни, че за възобновяване на експертното решение се изискват към 7 проучвания и 5 прегледа от разнообразни лекари. Набавянето на нужните документи му лишава най-малко седмица.

„ Когато няма час за направление би трябвало да си платиш, прегледите са сред 60 и 100 лева И това е едно безчинство над хората с увреждания “, сподели мъжът и добави, че не има вяра скоро да бъде трансплантиран.

„ Трансплантациите в България са една екзотика. В листата за трансплантации има към 1000 души, а трансплантациите годишно са към 5-6 “, съобщи още Бориславов.

Очаква се при положение като този на Ясен процедурата да бъде облекчена и той да не върви на всеки три години за преосвидетелстване.

„ Ще визира всички, като ще се даде опция на хората сами да вземат решение. Те могат да посочат, че не желаят за тези увреждания, в случай че те са в групата, да бъдат преосвидетелствани. Но резервират правото когато и да е да изискат преосвидетелстване, без значение от това, че получават този % пожизненост “, изясни здравният министър.

Според настоящата разпоредба сега при окончателни положения, без опция за цялостно или отчасти възобновяване, се дефинира доживотен период на ТЕЛК. Ако човек обаче е с множествени увреждания, някои от които не са окончателни, срокът се дефинира от 1 до 3 г.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР