Промените в Закона за Комисията за финансов надзор, които влизат

...
Промените в Закона за Комисията за финансов надзор, които влизат
Коментари Харесай

Заплатите на ръководството на КФН щели да станат публични

Промените в Закона за Комисията за финансов контрол, които влизат в действие от началото на 2018 година, дават опция на комисията да посрещне с по-голям потенциал възходящите провокации. Това съобщи ръководителят на комисията Карина Караиванова на конференция, представена от пресцентъра си. С въпросните промени се планува комисията да се устоя напълно от таксите, внасяните от поднадзорните й компании.

" Този закон не е за възнагражденията, а за реализирането на по-ефективен контрол, защото понастоящем не сме в положение да посрещнем увеличаващите се към нас условия ", добави Караиванова.

В момента комисията надзирава повече от 20 хиляди компании, които имат активи за 28.7 милиарда лева, което съставлява 29% от Брутният вътрешен продукт на страната.

Тя даде обещание, че след приемането на съответната разпоредба новите хонорари на управлението на комисията да бъдат обществено оповестени.

Караиванова изясни и изгодата на бюджета от новия метод на финансиране на комисията - в него ще влизат санкциите на поднадзорните компании, а дотацията, която до момента получаваше КФН, ще отива за други разноски.

През 2018 година комисията счита да работи като регулатор на европейско равнище. Освен това да покаже висок експертен потенциал и по-високи темпове на работа в отговор на потребностите на бизнеса.

Заместник-председателят на комисията, управляващ ръководство " Застрахователен контрол " Ралица Агайн-Гури разгласи, че обсегът на наложителната застраховка " Гражданска отговорност " на колите е надхвърлил 98%. Предстои въвеждането на нова Директива за разпространяване на застрахователни артикули, като КФН ще ускори контролната си активност по отношение на медиаторите на този пазар.

В отговор на журналистически въпрос Ралица Агайн-Гури изясни, че чака до края на декември интернационалният съветник по системата " бонус-малус " да показа своя отчет. След това ще стартира подготовката на съответната Наредба за въвеждане на системата, която ще бъде подложена на необятно публично разискване. Нейното приемане зависи точно от това разискване. Чрез тази система се чака най-накрая цената на наложителната застраховка да зависи от нарушаванията или неналичието на такива на водачите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР