Промените в Закона за ДДС, които премахват пречките пред даряването

...
Промените в Закона за ДДС, които премахват пречките пред даряването
Коментари Харесай

ДБ: Пречките пред даренията на храна са премахнати -

Промените в Закона за Данък добавена стойност, които отстраняват пречките пред даряването на храни, са обнародвани. Махнахме маркирането " подаяние, не предстои на продажба " и увеличихме прага от 0.5% на 1% от оборота на компаниите.

Това съобщи депутатът от " Демократична България " Мартин Димитров на брифинг в коридорите на Народното събрание по отношение на признатото предложение на Демократична България в актуализацията на държавния бюджет за 2022 г. 

От 10 години Българската хранителна банка се бори с разхищението на храни с изтичащ период на валидност, които остават непродадени и се изхвърлят. През 2017 година в Закона на храните се записва, че върху всеки артикул за даряване би трябвало да се поставя надпис, че храната е за подаяние, а не за продажба. Проблемът е, че въпросният надпис до момента трябваше да се слага върху всеки обособен артикул.

Например подарява се кашон с шоколади и върху всеки би трябвало да се постави надпис, че е подаяние. С признатите промени наложителното маркиране отпада и се вкарва електронно следене, заяви Мартин Димитров. 

Той посочи, че тези законови промени ще оказват помощ храните да не се унищожават, а да се подаряват. По думите му това е извънредно значима политика за подкрепяне на хората в потребност в България.

" Обръщаме се към българския бизнес, търговци, вериги - всички спънки, за които знаехте, бяха решени. Нека към този момент не се унищожават храни, които са в период на валидност ", прикани икономистът. 

Той сподели, че от Българската хранителна банка са създали опит да влязат в Народното събрание, с цел да приказват за признатите промени, само че не са били позволени поради засекретеното съвещание, на което се изслушват министър председателят и енергийният министър в оставка Кирил Петков и Александър Николов. 

Депутатът от ДБ Георги Ганев добави, че с признатите промени всички, които имат предпочитание да подаряват, към този момент могат да го създадат на по-евтина цена.

С актуализацията на бюджета бе признато нарастване на стойността на освободените от Данък добавена стойност дарени към хранителни банки храни в период на валидност. До момента беше позволено те да са до 0.5% от облагаемия оборот на търговци и производители, а след смяната те към този момент ще могат да подаряват до 1%.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР