Промените в Закона за данък върху добавената стойност не срещнаха

...
Промените в Закона за данък върху добавената стойност не срещнаха
Коментари Харесай

Разногласия в тристранката за промените в Закона за ДДС

Промените в Закона за налог върху добавената стойност не срещнаха поддръжка от всички участници в Националния съвет за тристранно съдействие, оповестява Българска телеграфна агенция.

Проектът на Закон за изменение и допълнение на Закона за налог върху добавената стойност вкарва няколко европейски наставления. Едната е във връзка с краткотрайното освобождение от импорт и някои доставки, които са в отговор на пандемията. Другата инструкция е обвързвана с освобождение от Данък добавена стойност, което обгръща доставките на артикули и услуги, предопределени за прилагане на въоръжените сили на страни членки на Европейски Съюз. Третото предложение е вследствие на констатиране на несъответствия с наредбите на Данък добавена стойност директивата. Предложени са и някои публицистични разпореждания, които са свързани с зародили усложнения при практическото използване на закона.

Асоциацията за индустриалния капитал в България се разгласи „ като цяло “ в поддръжка проектозакона. Според измененията вкарва някои правила, които вършат използването на закона по-лесно и икономисват разноски на страната при неоправдателни присъди в някои случаи. Организацията поддържа и удължаването на периода за понижена ставка по Данък добавена стойност. Председателят ѝ Васил Велев смята, че тази понижена ставка би трябвало да остане за книгите, с цел да се насърчи четенето.

Велев предложи да се премисли облагането с Данък добавена стойност на ваучерите за храна, защото това ще оскъпи процедурата или ще сложи в неравностойно състояние нерегистрираните компании по Данък добавена стойност.

От Съюза за стопанска самодейност също поддържаха препоръчаните промени.

И Българската стопанска камара се разгласи „ кардинално “ в поддръжка на измененията в ЗДДС. С оглед " спасяването на българските компании от хранително-питейната промишленост " и за да се задържат цените на питателните артикули, от БСК оферират да се понижи ставката на българските храни от 20 на 9 %, като се изключи алкохолни питиета.

От Конфедерация на работодателите и индустриалците в България не поддържаха препоръчаните промени и желаеха по-детайлно разискване на част от тях, като обърнаха особено внимание на ваучерите за храна.

КНСБ не подкрепиа този законопроект, тъй като, съгласно тях, диференцираното Данък добавена стойност няма да докара до поевтиняване на цените на стоките. От конфедерацията желаят да се понижи общата ставка, с цел да има резултат по цялата верига на производството, в това число и до крайния артикул. По думите им даже да е диференцирана ставката за Данък добавена стойност за обособени браншове или стопански действия, то цените няма да намалеят.

КТ " Подкрепа " също не поддържа оферти законопроект. По думите й „ Мярката за пониженото Данък добавена стойност за заведенията е подарък, който е бил изработен през данъчната система “, съобщи специалистът от „ Подкрепа “ Ваня Григорова. Според нея 200 млн. лв. могат да се употребяват доста по-далновидно, изключително в обстановка на пандемия.

Ако някой се притеснява за цените на стоките от първа нужда, най-бързият вид е намаляването на Данък добавена стойност със засилен надзор върху прилаганите крайни цени, плюс регулация на надбавките на крайните търговци, счита Григорова.

От КТ " Подкрепа " нямат нищо срещу продължаването на пониженото Данък добавена стойност за книгите, само че и там също би трябвало да има надзор, защото значимо понижение на цените на книгите няма.
Използвани са материали от БТА
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР