Промените в Семейния кодекс се забавиха над 10 години. Има

...
Промените в Семейния кодекс се забавиха над 10 години. Има
Коментари Харесай

Белобрадова: Има огромна нужда от промяна на Семейния кодекс в сферата на осиновяването

Промените в Семейния кодекс се забавиха над 10 години. Има голяма потребност от смяна в областта на осиновяването, в това доколко децата могат да схващат кои са техните родители. Това сподели за " Денят на фокус “ на Радио " Фокус “ Елисавета Белобрадова – депутат в 48-то Народно събрание и ръководител на фондация " Майко Мила “, която стои зад идеята " Оле Мале “ в поддръжка на родители на деца с увреждания. 

Тя изясни, че с признатите промени тайната на осиновяването не е отпаднала, само че за осиновения към този момент ще има по-лесен и обезпечен механизъм за това той да разбере какъв е неговият генезис след навършване на 18-годишна възраст. До момента това е било съвсем невероятно и единствено изключителни условия са можели да дадат опция детето да разбере кои са същинските му родители, добави Елисавета Белобрадова.  

Причините за това децата да потърсят биологичните си родители може да са доста, само че най-важните съгласно нея са прочувственото и здравословно положение на осиновения. " Голяма част от хората в действителност имат потребност да схванат произхода си, с цел да могат да продължат нататък в живота си. Това не поврежда акта на осиновяване. Напротив – децата, които са изцяло наясно какъв е произходът им, живеят доста по-спокойно и по-добре с родителите си “, акцентира Белобрадова.  

Тя означи също, че се следи намаляваща наклонност на осиновяване у нас. През 2013 година са осиновени над 705 деца, до момента в който през 2022 година те са 375. Причините за това са доста, само че голяма част от тях са свързани и с административния развой, акцентира Белобрадова. " С цел облекчение на кандидат-осиновителите е основан законопроект, който планува основаване на Национална електронна осведомителна система за цялостно осиновяване и Електронна платформа за кандидатстване за осиновяване на деца при изискванията на цялостно осиновяване от Министерство на труда и обществената политика. Чрез нея процесът ще се облекчи освен за кандидат-осиновителите, само че и за административните органи “, изясни Елисавета Белобрадова.  

Промените в Семейния кодекс касаят и разсиновяването, което в България е постоянно срещано, изясни още националният представител. " В други страни този феномен съвсем не е прочут. Всеки случай на разсиновяване е безспорна покруса. Социалните служащи, които са работили с разсиновени деца, споделят, че това са най-нещастните и най-травмирани деца, защото те биват изоставяни повторно. Според мен неналичието на подготовка на родителите и работата с психолог, който да ги приготви за това какво съставлява детето, е доста значима. Родителите няма по какъв начин да имат тази конфигурация. Те си показват едно нещо и нещата стават извънредно комплицирани, когато няма психическа поддръжка. Самата поддръжка не би трябвало да е проформа, а напълно съответна, извънредно експертна и способена “, акцентира Белобрадова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР