Промените в Конституцията влизат за първо четене в пленарна зала.

...
Промените в Конституцията влизат за първо четене в пленарна зала.
Коментари Харесай

Промените в Конституцията влизат за първо четене в пленарна зала

Промените в Конституцията влизат за първо четене в пленарна зала. Днес депутатите ще обсъдят препоръчаният от Движение за права и свободи, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ законопроект, който планува делене на Висш съдебен съвет на два обособени органа, орязване на пълномощията на основния прокурор и основаване на опция за самостоятелна конституционна тъжба.

Изменят се и правилото на осъществяване на изборите за Народно заседание. Сега това се случва в границите на два месеца след преустановяване на пълномощията на Народното събрание. Промените плануват изборите да бъдат не по-рано от два месеца и не по-късно от един месец преди приключване на мандата на Народното събрание. Изменя се и правилото за съставяне на служебно държавно управление, тъй че да не прави еднолично от президента. Предлага се за длъжностен министър-председател да бъде определен ръководителят на Народното събрание, ръководителят на Конституционния съд или шефът на Българска народна банка. Избраният длъжностен министър председател самичък предлага състав на кабинета. Ако президентът не го назначи, държавното управление ще се избира от Народното събрание.

Промените в Конституцията ще бъдат прегледани на три четения в Народното събрание, а упованията на вносителите са процедурата да завърши преди края на годината.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР