Промените в Изборния кодекс трудно ще бъдат изпълнени в краткото

...
Промените в Изборния кодекс трудно ще бъдат изпълнени в краткото
Коментари Харесай

Общественият съвет към ЦИК: Промените в Изборния кодекс трудно ще бъдат изпълнени до 2 април


Промените в Изборния кодекс мъчно ще бъдат изпълнени в късото време до датата на изборите - 2-ри април. Това съобщи пред БНР Цветелина Пенева, ръководител на Обществения съвет към ЦИК.

" Предстоят ни едни сложни избори и то най-много поради това, че има доста провокации, с които държавната администрация - в лицето на ЦИК и другите органи, ангажирани с организирането на вота, ще се сблъскват. Знаем, че Изборният кодекс се промени и се вкараха правила, които доста мъчно ще бъдат изпълнени ”, изясни Пенева.

Един от проблемите ще е организацията на видеонаблюдението и видеозаснемането, сподели ръководителят на Обществения съвет към ЦИК.

" Това е, меко казано, противоречива процедура. Тя се вкарва за пръв път с поправките в Изборния кодекс. Изисква огромна организация. Разпоредбата на ИК е реалност и би трябвало да се съблюдава. Важно е къде ще бъдат ситуирани тези камери, с цел да се резервира най-важното - тайната на вота на жителите. Няма написани правила, няма процедури ", сподели Пенева.

Тя чака от Министерския съвет да кажат дали камерите, които съществуват в учебните заведения, могат да се употребяват и за изборите, тъй като тук-там няма камери и би трябвало да се оборудват до изборите.

Има нов миг и при гласоподаване на българите зад граница.

" Промените в ИК задължават във всяка изборна секция в чужбина член на секционната комисия да е държавен чиновник или чиновник, който е в трудови правни отношения с държавната администрация. Това са няколкостотин души, които би трябвало да бъдат командировани в секциите отвън страната, с цел да бъдат членове на СИК ”, изясни условията на закона тя.

Ако липсва админ в секционната комисия няма да може да се образува секция, което ще ограничи правото на гласоподаване на българите в чужбина.

Цветелина Пенева изясни, че разпределението на мандатите, съгласно последното броене ще стане, когато президентът разгласява Указа за образуване на многомандатните изборни региони. Това би трябвало да се случи до 5-и февруари, според Конституцията - 56 дни преди изборния ден.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР