Промените в изборния кодекс не са проблематични и са преувеличени

...
Промените в изборния кодекс не са проблематични и са преувеличени
Коментари Харесай

Председателят на 25 РИК: Промените в правилата не компрометират изборния процес

Промените в изборния кодекс не са проблематични и са пресилени политическите изказвания, че ще бъде злепоставен изборния развой. Това съобщи в студиото на „ Добро утро, Европа “ по Euronews Bulgaria ръководителят на 25 РИК Валери Цолов.

По неговите думи нищо изключително няма да се случи на идващите избори.
Тук дебатът е за връщането на хартията, която е нужда за избран кръг от хора, които я търсят, желаят я, желаят я и би трябвало да гласоподават с нея съгласно тях.
Цолов уточни, че в изборния ден има относително много запитвания и позвънявания от хора, които се намират в изборна секция и споделят, че желаят да гласоподават с хартия.

Председателят на 25 РИК предвижда, че връщането на хартиената бюлетина ще увеличи с изборната интензивност, само че с пренебрежимо дребен %.

„ Безспорно обработването ще стане една или няколко хрумвания по-бавно до момента, защото ще имат малко повече работа, само че това не е казус “, уточни още Цолов и добави, че изборите април месец 2021 година са се провели в същия формат хартия + машини.

По думите на Цолов при отчитане на изборните резултати ще има закъснение, само че то няма да е значително.

„ Щом има хора, които не могат да гласоподават и се усещат лимитирани, а пък това е главно конституционно право – да избираш и да бъдеш избиран, действително би трябвало такава смяна да има, само че да бъде направена по метод, по който в действителност да облекчи работата на секционните изборни комисии, да консолидира партиите и когато се проведат избори да не се търсят аргументите във външни фактори, както в този момент се вменяваме, а единствено в положението на политическия живот и на партиите “, акцентира Цолов.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР