Промените касаят около 500 хил. българи с инвалидностРазмерът на месечната

...
Промените касаят около 500 хил. българи с инвалидностРазмерът на месечната
Коментари Харесай

Гласуваха промени за хората с увреждания

Промените касаят към 500 хиляди българи с неработоспособност


Размерът на месечната помощ за обществена интеграция за хората с увреждания към този момент ще зависи от степента на понижена продуктивност или от типа и степента на увреждането. Промяната влиза в действие откакто народните представители гласоподаваха дефинитивно на второ четене промени в Закона за интеграцията на хората с увреждания в четвъртък. Текстовете бяха признати незабавно от депутатите откакто Върховният административен съд анулира системата за уеднаквяване на размера на добавките за хората с увреждания. Поправките в закона касаят към 500 хиляди българи.

Според друга смяна в гласувания закон се вкарва определянето на база за пресмятане на месечната добавка за обществена интеграция съгласно обезпечения най-малък приход, като месечната добавка за транспортни услуги се резервира в размер на 15%. Запазва се, както до момента, месечната добавка за използването на осведомителни и телекомуникационни услуги в размер на 20% от обезпечения най-малък приход.

Право на месечна добавка съгласно типа на увреждането имат лица над 18 години  със усложнения в напредването от 50% до 70,9%. Досега процентът беше 70%.

Добавката за лица с 50 и над 50 на 100, със 71 и над 71 на 100, с над 90 на 100 понижена продуктивност ще бъде в размер на 20% от обезпечения най-малък приход.

Лицата с трайни увреждания над 18-годишна възраст с над 90 на 100 понижена продуктивност и военноинвалидите  ще имат право на добавка която се дава един път годишно  при съществуване на здравно наставление от доктор експерт в  троент размер  от обезпечения най-малък приход.

Поправките също по този начин ще лимитират риска хората с увреждания, които получават обществени помощи, да отпаднат от листата на взимащите добавка за неработоспособност. Ще се обезпечи и непрекъснатост на получаваните до този миг месечни добавки предвид на основания юридически вакуум, при който храта с увреждания не можаха да получат помощите си. По тази причина законодателните промени влизат в действие със задна дата от 12 юни.

Текстовете за обществените услуги и за хората с увреждания, които се приготвят като законопроекти сега, целят да регламентират изцяло и сложно правата на инвалидите в сходство с Конвенцията за правата на хората с увреждания и обществените услуги. Това съобщи през вчерашния ден общественият министър Бисер Петков, който бе на посещаване в Дупница и добави, че се надява до есента да има сложно решение на казуса.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР