Промени в Закона за енергетиката са в противоречие със Споразумението

...
Промени в Закона за енергетиката са в противоречие със Споразумението
Коментари Харесай

КНСБ: Промени в Закона за енергетиката рискуват изпълнението на Споразумението с миньори и енергетици

Промени в Закона за енергетиката са в несъгласие със Споразумението с протестиращите миньори и енергетици, пишат в своя позиция от Конфедерацията на Конфедерация на самостоятелните синдикати в България (КНСБ).

КНСБ сигнализира, че Народното събрание сега преглежда на второ четене промени в Закона за енергетиката, които основават риск за несъблюдение на подписаното Споразумение с протестиращите миньори и енергетици.

Проектозаконът планува да отпадне член 4, алинея 2, т. 8, която гласи " дефинира обща годишна квота за наложително изкупуване на електрическа сила от производители, ползващи локални първоначални енергийни източници (на гориво), до 15 на 100 от цялата първична сила, нужна за производството на електрическа сила, употребявана в страната за всяка календарна година, по съображения за сигурност на снабдяването “.

Отпадането на този текст от закона анулира главен инструмент за обезпечаване на национална самостоятелност при доставките на електрическа сила. Това предложение е ориентирано директно против запазването на опциите за потребление на локалния запас от въглища.

Точка едно от Споразумението планува страната да контракти механизъм за потенциал, посредством който да се подсигурява работата на въглищните централи. Отпадането на член 4, алинея 2, т. 8 преди въвеждането на този механизъм заплашва работата на индустриални централи, част от сериозната инфраструктура.

КНСБ упорства Народното събрание да резервира член 4, алинея 2, т. 8 от Закона за енергетиката в сегашния му настоящ тип. В противоположен случай Народното събрание няма да съблюдава утвърденото през вчерашния ден Споразумение и това ще минира за следващ път разговора с протестиращите и ще докара до ескалация на напрежението.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР