Промени в тол системата са били обсъдени по време на

...
Промени в тол системата са били обсъдени по време на
Коментари Харесай

Транспортният министър Христо Алексиев предлага увеличение на тол таксите за чужди превозвачи и намаление за родните

Промени в тол системата са били разисквани по време на срещата сред служебния вицепремиер по икономическите политики и транспортен министър Христо Алексиев и представители на браншови организации в региона на автомобилните транспорти на пасажери и товари. На брифинг Алексиев дефинира той системата като „неадекватна и недобре структурирана“.

“Може да въведем по-високо таксуване на директния трафик през България и по-облекчени цени за родните превозвачи ”, предложи транспортният министър. “Логистиката в района на Балканите е доста скъпа заради огромния и дълъг престой на камиони и тирове. Всичко това се отразява на крайния консуматор ”, разясни той.

“Смятам, че превозът беше неглижиран и по тази причина сътвори доста високи разноски. Те непосредствено се отразяват върху всяка една суровина, стока и услуга. Затова наложително търсим стопиране на инфлацията на транспортните разноски и тяхното намаляване ”, безапелационен бе Алексиев.

“През последните месеци бяхме неглижирани. Обяснявахме по какъв начин автомобилният превоз е генератор на инфлационни процеси и в случай че не се помогне на бизнеса, това ще докара до повишение на инфлацията. Това е реалност ”, сподели Йордан Арабаджиев, ръководител на Съюза на интернационалните превозвачи. “Днес всички сме усмихнати, тъй като виждаме новото лице на страната ”, съобщи той.

От сектора ще предложат ограничения, свързани с цените на тол системата, отстъпки като в Европа, преференции за българските и непознати превозвачи, горивата.

“Не целим да ощетим държавния бюджет чрез заплащането на тол системата или изваждане на някакво направление от нея. Напротив – задачата е точно да няма инфлационни процеси, тъй че всеки български жител да бъде предпазен ”, разясни концепцията Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

След срещата изпълнителният шеф на Съюза на интернационалните превозвачи Йордан Арабаджиев удостовери, че разговорът сред сектора и държавните институции е усъвършенстван.

През последните месеци бяхме неглижирани и хвърлени встрани, макар че обяснявахме, че автомобилният превоз е генератор на инфлационни процеси, в случай че не бъдат решени проблемите, уточни той. Арабаджиев добави, че от бранша ще дадат свои оферти, свързани с цените на ТОЛ системата.

Арабаджиев разгласи, че компании от сектора са били подложени на репресии, причина за което съгласно него е станало присъединяване им в митингите на превозвачите през това лято против предходното ръководство на страна. Той добави, че на някои от тях са издадени наказателни постановления, които те ще апелират в съда.

Магдалена Милтенова, ръководител на Конфедерацията на автобусните превозвачи, също удостовери възобновения разговор и акцентира, че представителите на бранша ще вземат участие в набелязването на ограничения за справяне с рецесията.

От транспортния бранш сигнализираха още, че украинските камиони са изключени от обсега на ТОЛ системата у нас, тъй като системата не може да разграничи транспорта на филантропични артикули от другите типове транспорти.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР