Промени в Наредбата за техническите изисквания към енергийните характеристики на

...
Промени в Наредбата за техническите изисквания към енергийните характеристики на
Коментари Харесай

Улеснява се прилагането на изискването за проектиране на нови сгради с близко до нулево енергийно потребление

Промени в Наредбата за техническите условия към енергийните характерности на здания дават опция при построяването на нови здания в региони с ефикасни отоплителни централи .

Промените плануват, че до края на 2027 година новите здания, проектирани с високоефективни топлоелектрически централи, би трябвало да употребяват най-малко 15% възобновима сила за лично ползване.

Това се отнася до сила за отопление, изстудяване, вентилация , гореща вода за битови потребности и осветяване. Промените имат за цел да понижат техническите условия за дял на силата от възобновими източници в новите здания, свързани с високоефективни топлоелектрически централи , от 55% на 15% през идващите четири години.

Проектът предлага обективен временен интервал до 31 декември 2027 година за централните топлоснабдителни системи, които да продължат да дават услуги според европейските и националните условия .

Този интервал е очакван за поетапно въвеждане на ефикасни районни отоплителни и охладителни системи, в това число заместващи генериращи мощности от възобновима сила. В резултат на измененията ще бъдат избегнати земетресения на цените в жилищния бранш , подбудени от отговорности за използване на съответни технологии при построяването на постройките, а възложителите ще имат избор без да бъдат ограничавани в използването на технологии.

Проектът е оповестен за публично разискване на Портала за публични съвещания и интернет страницата на Министерство на регионалното развитие.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР