Проливни дъждове предизвикаха наводнения в Централна и Западна Румъния, съобщават

...
Проливни дъждове предизвикаха наводнения в Централна и Западна Румъния, съобщават
Коментари Харесай

Проливни дъждове предизвикаха наводнения в Румъния

Проливни дъждове провокираха наводнения в Централна и Западна Румъния, оповестяват локални медии, представени от Българска телеграфна агенция.

Най-тежко е ситуацията в окръг Алба в централната част на страната, където са наводнени десетки домове в няколко обитаеми места, има блокирани улици и пътища, а две селища останаха без ток.

Десетки къщи и изби са наводнени в село Шард, откакто преляха реките Игиу, Игиел и Целна. По данни на Инспектората за изключителни обстановки на окръг Алба в Шард са наранени 80 стопанства и към 40 къщи и изби.

Наводнени са и блокове в градовете Алба Юлия и Блаж, защото канализацията не е съумяла да поеме дъждовната вода.

Осем обитаеми места в окръг Алба са наранени от наводненията, които за благополучие не са провокирали човешки жертви, оповестява Инспекторатът за изключителни обстановки.

Специализирани екипи са изпомпвали вода от наводнени къщи и изби и в окръг Тимиш, в това число в Инфекциозната болница в Тимишоара „ Виктор Бабеш “ и в поликлиниката към Педиатричната болница, оповестява организация Аджерпрес. В града са били наводнени железопътни подлези, където придвижването на коли и пешеходци е било блокирано. Вчера в Тимишоара бе разгласен червен код за заплаха поради значителни превалявания.

Националната метеорологична работа издаде през днешния ден сигнален червен код за заплаха от наводнения в няколко окръга на страната, оповестява телевизия Диджи 24. Червен код поради предстоящи проливни дъждове е разгласен от довечера до на следващия ден сутринта в окръзите Мехединц, Горж, планинските региони на окръзите Караш-Северен, Вълча и Хунедоара в Югозападна Румъния.

Същевременно в още 16 окръга в Югозападна и Централна Румъния за през днешния ден е разгласен оранжев код поради предстоящите значителни превалявания. До на следващия ден сутринта в тези зони може да паднат количества дъжд от 30-40 л/кв.м, а тук-там и над 60 л/кв.м. Възможни са и градушки.

За съвсем всички останали окръзи на страната е разгласен жълт код за атмосферна неустойчивост.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР