Пролетната сеитбена кампания на зърнопроизводителите в Добруджа започва в условията

...
Пролетната сеитбена кампания на зърнопроизводителите в Добруджа започва в условията
Коментари Харесай

Затруднена пролетна сеитба в Добрич

Пролетната сеитбена акция на зърнопроизводителите в Добруджа стартира в изискванията на продължителното засушаване и рисково високи температури. Земеделците понижават торовите и сеитбените правила поради неподходящите метеорологични условия. Запасите от влага в почвата са доста под нормите за този интервал на годината, което затруднява развиването и на пшеницата.

Надеждите зимата да бъде благосклонна към насажденията по полето и да обезпечи задоволително влага на почвата си отиде, а с настъпването на пролетта и извънредно високите температури за края на март и началото на април терзанията на земеделците стават от ден на ден и все по-основателни. Полезните ходове при производството под намерено небе сега не са доста, само че земеделците ще се възползват от тях, уточни ръководителят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

Според Жекова част от сътрудниците й ще стартират да ползват и по този начин нареченото консервационно земеделие, т.е. запазване на самите почви и влагата в тях. Неудобството при този тип обработка е, че изисква промяна на огромна част от инвентара, което от своя страна е обвързвано с големи разноски.

По данни на Добруджанския аграрни институт Генерал Тошево количеството на преваляванията от октомври до февруари в това число е 205.4 литра, като тези през първите два месеца на тази година са доста под междинните правила. Същият интервал се характеризира и с високи температури, като през октомври те са били 32.9, а през февруари 19.9 градуса.

Засушаването през есенно-зимния интервал, съпроводено с високи температури, е неоспорим факт за Южна Добруджа през последните няколко години. Това буди паника измежду земеделските стопани, изключително след реколтната 2019/2020 година, когато добивите при пшеницата варираха от 75 до 130 kg/da, демонстрира още анализът на проф. Иван Киряков от Земеделския институт.

Мерките, които би трябвало да се вземат на фона на посочените климатични промени при зърнено-житните култури, са свързани на първо място с усъвършенстване на сеитбените и торови правила, безапелационен е той.

Сеитбените правила ще бъдат понижени и в стопанството на Мария Дикова, обработваща 6 000 декара земя в землищата на общините Балчик и Каварна.

Аналогична е обстановката в стопанството в община Тервел и на Вероника Чалъкова. Измереното при тях влагозапасяване на 25 см дълбочина в почвата е към 30%, което е извънредно незадоволително за началото на сеитбената акция.

По думите на Радостина Жекова всеки, който е част от този бизнес, към този момент си е дал ясна сметка каква е действителността и никой не храни илюзии, че актуалната стопанска година ще е по-добра от миналата.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР