Пролет-лято на 2022 г. беше белязано от рязко увеличение на

...
Пролет-лято на 2022 г. беше белязано от рязко увеличение на
Коментари Харесай

Нова мигрантска криза?

Пролет-лято на 2022 година беше белязано от внезапно нарастване на случаите с незаконни мигранти. Десетки спонтанни кораби потъват край крайбрежията на Тунис и Ливан, а стотици хора, които желаят да стигнат до Европа, стават жертви на случаите. Хиляди мигранти се пробват да пробият в Европейски Съюз през испанските ексклави в Африка - Сеута и Мелила. Според специалисти обаче сегашната вълна от мигранти е единствено началото и в близко бъдеще потокът от бежанци може да се усили доста.

Изразът „ миграционна рецесия “ в актуалната медийна сфера има два противоположни разновидността за пояснение. В " западните " медии е общоприето, че потокът от мигранти от Близкия изток към Европа, който се втурна през лятото на 2015 година, е разследване от варварската политика на сирийското държавно управление и радикалните терористи, които принудиха милиони хората да изоставен домовете си. Отечествените медии употребяват думата „ бежанци “ като предписание в позорен смисъл, отнасяйки се до нарушители, които се втурват към Европа за облаги и опция безнаказано да правят безвластие.



Мигранти, Иван Шилов, ИА Регнум

И двете версии не могат да се смятат за най-малко малко справедливи. „ Западната “ версия по никакъв метод не изяснява за какво огромна част от „ сирийските бежанци “ са родом от Афганистан, Пакистан и Турция, до момента в който „ бежанците от Либия “ по предписание се оказват жители на африкански страни.

Всъщност почналата през 2015 година миграционна рецесия стартира точно поради политиката на Запада в района на Близкия изток, само че повече за това по-долу.

Руската версия също е погрешна, защото доста от мигрантите са жертви на незаконни схеми, заплашване и, за жалост, война. Въпреки че това по никакъв метод не изключва опцията натрапници да обхванат в редиците им.

Реалността е следната. Причината за " миграционната рецесия " е (съзнателно или не) политиката на европейските страни и Съединени американски щати. От една страна, те поддържат терористични групировки в Сирия и Ирак, а от друга, способстваха за свалянето на държавното управление на Муамар Кадафи в Либия.

Малко преди гибелта си водачът на Либийската Джамахирия съобщи, че Либия в действителност е " щит " на Европа от милиони гладуващи африканци. С началото на гражданската война в Либия (която продължава и до днес) се откриват десетки направления за импорт на мигранти през територията на страната, разпределени сред редица групи и партии.



Онаре Домье. Емигранти или бегълци

Схемата е много елементарна. Местните поданици на Африка са привлечени в един тип " полет ", обещаващ елементарно пътешестване, в края на което - бежански лагер някъде в Италия.

Всъщност африканците се озовават в Либия (а оттова постоянно и в прилежащ Тунис), качват се на спонтанна лодка, която по предписание потъва покрай брега. Подобен маршрут има през територията на Ливан и по-нататък до Кипър или през територията на Мароко, а от там до Испания.

До 2020 година интензитетът на миграционната рецесия отслабна ненапълно. Отчасти поради стабилизирането на обстановката в Близкия изток, частично поради ограниченията, подхванати от Гърция, Испания и други страни, които одобряват най-вече мигранти.

Пандемията от COVID-19 обаче, последвана от световната рецесия с храни и горива, докара до внезапно увеличение на миграционния поток до пролетта-лятото на 2022 година

От началото на 2022 година хиляди хора са починали край крайбрежията на Тунис, Либия и Ливан, съгласно интернационалните филантропични организации. Точният брой на починалите не може да бъде открит заради обстоятелството, че мигрантите не са регистрирани на никое място - а при положение на корабна злополука е невероятно да се знае какъв брой тъкмо пасажери са били на борда.

Ливанските управляващи постоянно арестуват уредниците на " миграционни полети ", само че не са в положение да спрат възходящия поток. Към мигрантите от „ дълбоките “ региони на Азия и Африка се причисляват жителите на Ливан, Тунис, Либия, които са изправени пред внезапен спад на приходите и изгледа за апетит.

Подобна обстановка се развива и в Мароко, където локалните поданици, дружно с мигрантите от Африка, от ден на ден се пробват да обхванат на територията на испанските ексклави - Сеута и Мелила. В нощта на 24 против 25 юни хиляди хора направиха опит да пробият оградата и бяха разпръснати със сълзотворен газ.



Франческо Айец - Отплаване от Хиос.

Въпреки това има основателни аргументи да се твърди, че сегашният " напор " от мигранти е единствено увод към същинската рецесия, която ще засенчи всички предходни.

Продължаващото повишаване на цените на горивата и храните, световните финансови рецесии към този момент са ясно забележими в най-бедните страни в света. Например в Йемен напролет на 2022 година управляващите бяха принудени да спрат работата на лечебни заведения и държавни организации заради банална липса на гориво.

Подобни усложнения, само че към този момент в по-малък мащаб, изпитват стопанските системи на редица страни от Близкия изток и Северна Африка: в Тунис и Ливан от началото на 2022 година управляващите неведнъж забавят изплащането на заплатите на държавни чиновници заради липса на пари в бюджета на страната.

Опитите на МВФ, Организация на обединените нации и други интернационалните организации да разрешат рецесията с „ целенасочени “ ограничения наподобяват повече на опит за залепване с тиксо на аварирала кола, в сравнение с действителна помощ.

Ако международната икономическа обстановка не се промени, Мелила и Сеута ще бъдат щурмувани не от хиляди, а от десетки хиляди хора. И стотици хиляди ще отидат да търсят по-добър живот от африканските страни. И тук нито сълзотворен газ, нито огради ще оказват помощ на Европа. Ще би трябвало да берат плодовете на своята политика на разпалване на военни спорове и оказване на санкционен напън върху „ нежелани “ режими.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР