Прокурорската колегия за втори път единодушно отложи процедурата за назначаване

...
Прокурорската колегия за втори път единодушно отложи процедурата за назначаване
Коментари Харесай

Пропуск в закона пак отложи назначаването на разследващ на Борислав Сарафов

Прокурорската гилдия за повторно единомислещо отсрочи процедурата за назначение на арбитър Даниела Талева за прокурор, който да проверява и.ф. основния прокурор Борислав Сарафов. Този път колегията се стимулира с пропуск на законодателя, който прави невероятно назначението в тази ситуация.В член 30, алинея 5 т. 21 от Закона за правосъдната власт (ЗСВ) е записано, че прокурорската гилдия назначава арбитър, избран от Общото заседание на Наказателната гилдия на Върховния касационен съд (ВКС), на служба прокурор във Върховната касационна прокуратура, който да извършва функционалностите на прокурор за следствие на закононарушения, осъществени от основния прокурор. В текста обаче е пропуснато да се означи, че колегията назначава прокурор да проверява и закононарушения, осъществени от зам.-главен прокурор, а в тази ситуация сигналът, за следствието на който е определена арбитър Талева, е против заместник-главния прокурор Борислав Сарафов, който в това си качество е назначен за и.ф. основен прокурор.

Прокурорската гилдия за повторно единомислещо отсрочи процедурата за назначение на арбитър Даниела Талева за прокурор, който да проверява и.ф. основния прокурор Борислав Сарафов. Този път колегията се стимулира с пропуск на законодателя, който прави невероятно назначението в тази ситуация.

В член 30, алинея 5 т. 21 от Закона за правосъдната власт (ЗСВ) е записано, че прокурорската гилдия назначава арбитър, избран от Общото заседание на Наказателната гилдия на Върховния касационен съд (ВКС), на служба прокурор във Върховната касационна прокуратура, който да извършва функционалностите на прокурор за следствие на закононарушения, осъществени от основния прокурор. В текста обаче е пропуснато да се означи, че колегията назначава прокурор да проверява и закононарушения, осъществени от зам.-главен прокурор, а в тази ситуация сигналът, за следствието на който е определена арбитър Талева, е против заместник-главния прокурор Борислав Сарафов, който в това си качество е назначен за и.ф. основен прокурор.

Сигналът против Сарафов е първият сигнал, регистриран след влизане в действие на новия законов механизъм за следствие на основния прокурор и заместниците му, който бе изпратен до Върховен касационен съд на 7 юни от Софийската градска прокуратура (СГП). На собствен ред СГП се е самосезирала от медийни изявления за имотни покупко-продажби на близки и членове на фамилията на Борислав Сарафов, като сигналът за тези изявления е бил изпратен до СГП от шефа на пресцентъра на основния прокурор (тогава Иван Гешев) Веселин Иванов.

Реклама
За законовия пропуск членовете на прокурорската гилдия и администрацията на Висш съдебен съвет открили едвам във вторник, когато подготвяли диспозитива на решението за назначение на Талева - това съобщи Огнян Дамянов, който в сряда предложи отлагането. На предходното съвещание на колегията Дамянов също изиска отсрочване, само че на друго съображение - до произнасянето на Конституционния съд по делото, формирано по искане на основния прокурор Иван Гешев против измененията в закона, с които през май бе основан новият механизъм за следствие на основния прокурор. В този подтекст повече от явно е, че се търси метод за стопиране на процедурата за следствие на Сарафов, въпросът е до каква степен претекстовете за това стопиране са основателни, надлежно - до каква степен са атакуеми.

Заедно с решението за отсрочване на процедурата обаче, Прокурорската гилдия реши и да сезира Народното събрание със законодателния пропуск, с цел да бъде поправен навреме той и да може да се продължи процедурата по назначение на арбитър Талева - това разясниха през днешния ден членовете на колегията. В момента в дневния ред на Народното събрание е заложен план за смяна в Закона за правосъдната власт, който в четвъртък следва да бъде гледан на второ четене в правната комисия, а по-късно и в пленарна зала, като се чака това да стане бързо и с приоритет. Една такава смяна може да се направи навреме с този законопроект, считат членовете на Прокурорската гилдия.

На собствен ред депутати разясниха пред " Капитал ", че това е изборно и накриво четене на закона, само че по-същественото е, че към този момент болшинството нямало желание да внася такава промяна, каквато оферират от Прокурорската гилдия. Според тях е задоволително, че в Наказателно-процесуален кодекс, където са регламентирани особените правила за разглеждане на делата против основния прокурор и заместниците му, има експлицитен текст, че наредбите на тази глава се ползват и за закононарушения от общ темперамент, осъществени от заместител на основния прокурор. Законът за правосъдната власт на процедура препраща към Наказателно-процесуален кодекс, разясняват те.

Проблемът е, че това е следващият стадий от една объркана конспирация, чийто на практика резултат се състои в това, че следствието против Сарафов още дълго няма да стартира - с помощта на сякаш некоординираните дейности на няколко властови центъра. В случая и правосъдният министър Атанас Славов няма по какъв начин да нападна пред съда отлагането на разискването по процедурата за някое последващо съвещание на Прокурорската гилдия. Миналата седмица Славов се закани, че в случай че назначението на арбитър Талева не бъде приключено от Прокурорската гилдия без условности, той ще отнесе въпроса до съда. " Чувам, че назначението на този пъкъл хок прокурор ще се стопира по прилика със спряното произвеждане за избор на нов основен прокурор. Аналогията е неправилна - едното е административна процедура, а другото е интервенция в един към този момент почнал развой по Наказателно-процесуален кодекс ", сподели Славов по Българска национална телевизия. В случая обаче няма прекъсване на процедурата, а единствено отсрочване на разискването, т.е. няма акт на колегията, който да бъде оспорен в съда.
Реклама
И в случай че Народното събрание не одобри предлаганата смяна за изясняване на закона, която се състои от няколко думички, Сарафов ще остане недостижим. Поне до момента в който не бъде определен за основен прокурор.
Свързани публикации Съдията за следствие на основния прокурор ще се дефинира по общите правила 18 юли 2023, 15:28 ГЕРБ, Движение за права и свободи и ПП-ДБ напът да компрометират механизма за следствие на основния прокурор 11 юли 2023, 08:00 Борислав Сарафов: Пресцентърът на прокуратурата фабрикувал сигнали като съображение за инспекции 6 юли 2023, 12:48 Едва 10% от съдиите, които биха могли, желаеха да проверяват основния прокурор 21 юни 2023, 08:00 Президентът подписа указа за освобождение на Иван Гешев като основен прокурор 15 юни 2023, 19:00
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР